Zona Zoster, o boala extrem de contagioasa

Se stie despre Zona Zoster ca este o boala contagioasa. Caracterul sau infectios este determinat de faptul ca virusul varicelo-zosterian, raspunzator atat pentru aparitia bolii Zona Zoster, cat si pentru aparitia varicelei, este un virus herpetic care nu poate fi eliminat din organism. Odata intrat in stare latenta, el ramane “adormit” in radacinile nervoase, loc de unde poate fi activat in anumite conditii precum contactul cu o persoana infectata cu acelasi virus, stresul sau o imunitate extrem de scazuta.
poze zona zoster Ceea ce este interesant e faptul ca, desi sunt forme ale aceluiasi virus, Herpes Zoster (dupa cum mai este denumita) se manifesta exclusiv la adulti, in timp ce cei mai multi bolnavi de varicela (boala denumita pojar sau varsat de vant in popor) sunt copiii.

In ceea ce priveste transmiterea acestui virus, medicii spun ca orice contact a unei persoane infectate cu virusul varicelo-zosterian poate duce la izbucnirea unei epidemii de varicela/varsat de vant in randul copiilor care receptivi la aceasta boala. Totusi, in cazul adultilor care au suferit de aceasta boala, contactul cu un bolnav de varicela nu implica reactivarea simptomatica a virusului, ci chiar primesc un mic ajutor imunitar impotriva acestuia. Acest lucru se intampla deoarece corpul omenesc s-a mai confruntat cu asa ceva, iar sistemul de aparare recunoaste agentii patogeni specifici virusului varicelo-zosterian.

Simptome si semne ale infectiei

De la infectia cu virusul varicelo-zosterian pana la aparitia primelor simptome este, de regula, o perioada de cateva zile. De asemenea, e bine de stiut ca boala se desfasoara in 3 etape:
a) prodromul (perioada de dinaintea eruptiei), perioada in care pacientii resimt dureri, mancarimi pe unele zone ale corpului (zone ce urmeaza a fi invadate de benzi eruptive de vezicule in perioada imediat urmatoare), tiuituri si simptome similare cu cele ale unei raceli mai serioase (frisoane, dureri de cap, nas infundat etc).
b) Etapa activa, cea in care banda de vezicule a aparut. In aceasta etapa, pe o anumita parte a corpului apare o banda de vezicule eruptive. In acest caz, se recomanda vizita de urgenta la cabinetul unui medic specialist, cu atat mai mult cu cat Zona Zoster se manifesta in jurul fetei (Zona Zoster oftalmica). Intrucat acest virus tinde sa distruga conexiunile nervoasa dintre muschi/nervi/creier, in cazul in care boala se manifesta in jurul ochilor, fara un tratament prompt, se poate ajunge pana si la pierderea vederii. Tot in aceasta perioada, pacientul incepe sa resimta dureri in zona afectata de virus;
c) nevralgia postherpetica. Este, din pacate, perioada cea mai dificila pentru pacienti, intrucat dureaza de la 30 de zile la cateva luni si este insotita de durere si sensibilitate la atingere sau chiar depresii in cazul in care boala a facut pagube in zone vizibile.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5