Vitamina F – complex de acizi grasi esentiali


In structura vitaminei F se gasesc 2 acizi grasi esentiali: acid linoleic si acid alfa-linoleic, cu mentiunea ca vitmainei F i se atribuie si un continut de acid arahidonic, dar care este un acid gras ne-esential, in sensul ca poate fi sintetizat de catre corp, dar numai in conditiile in care nu este un deficit de acid linoleic. Acidul alfa-linoleic mai este cunoscut si sub denumirea de Omega 3, iar varianta alfa-linoleica mai este cunoscuta sub denumirea de Omega 6 (despre care puteti afla mai multe si pe care ii puteti cumpara de aici la doar 18 lei).

Asemeni vitaminei A, vitamina F este liposolubila. Intra in structura fosfolipidelor din organism, acolo unde faciliteaza transportul si metabolismul substantelor lipidice. Are efecte pozitive multiple, printre care:
a) substantele componente sunt necesare vietii;
b) scade nivelul colesterolului rau;
c) previne aparitia aterosclerozei;
d) are un rol important in mentinerea sanatatii pielii si a firelor de par;
e) previne mai multe boli cardiace;
f) sustine functionarea ficatului, mai ales in raportul cu toxinele;
g) stimuleaza flora bacteriana la nivelul intestinal (doar flora bacteriana benefica corpului uman);
h) exista studii care arata un rol pozitiv in tratarea edemelor si a artritei;

De asemenea, mai multe componente ale organismului uman au nevoie de acizi grasi pentru a functiona, printre care si tiroida, glandele suprarenale, anumite mucoase etc.
vitamina f- surse alimentare

Alimente cu continut mare de vitamina F

Alimentele cu continut mare in acizi grasi omega-3 si omega-6 sunt: carnea de peste, scoicile, nucile, seminte de bostan si de floarea-soarelui, uleiul si bucatile de soia, uleiul de ficat de peste, uleiul de masline, etc. Nu s-a stabilit inca o cantitate necesara corpului uman, insa se merge pe ideea ca, cu cat mai mare consumul de glucide, cu atat mai mare necesarul de acizi grasi saturati, in medie intre 10 si 20 de grame pe zi.

Deficienta de acizi grasi


Deficienta de acizi grasi, implicit de vitamina F, poate duce la boli destul de grave. In mare, carenta acizilor grasi omega 3 si omega 6 este resimtita de catre corp asemeni reducerii productiei de prostaglandine, care de obicei se gasesc in creier, rinichi, lichid seminal si menstrual. In timp, aceasta carenta poate duce la aparitia dermatitelor, aparitia bolilor cardiovasculare, migrene, tulburari hormonale, depresii, probleme dermatologice etc.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5