Vitamina A – ce este si la ce ajuta


Vitamina A (sau retinolul, care este forma dietara a ei) este una dintre cele mai importante vitamine pentru organismul uman, cu roluri in multiple procese fiziologice. O gasim in mancarurile de origine animala (dar nu numai) sub forma unui ester, retinil palmitat sau palmitat de retinol, care la randu-i, este mai apoi convertit in retinol in intestinul subtire.
Vitamina A are un rol important in vedere, dar este implicata si in hematopoieza, transmiterea genelor de la parinti la fat, in sistemul imunitar, in metabolismul osos si, foarte important, joaca rol si de antioxidant. In retina, de exemplu, este nevoie de retinol (care este forma dietara a acestei vitamine) pentru a compune rodopsina cu ajutorul opsinei, rodopsina avand proprietatea de sine qua non in vedere (fara de care nu se poate) de a atrage si absoarbe lumina, fiind esentiala in vederea in conditii de lumina scazuta.

De asemenea, acidul retinoic (care face parte compusii care alcatuiesc aceasta vitamina) este folosit in dermatologie, intrucat metine pielea sanatoasa si curata. Mai mult, derivatul 13-cis de acid retinoic este folosit in tratamentul acneei, intrucat reduce atat dimensiunea fizica a glandelor sebacee, cat si activitatea lor. Cu toate acestea, administrarea suplimentelor si a medicamentelor pe baza de acid retinoic sau a derivatilor lui trebuie sa se faca cu acordul medicului, intrucat in anumite conditii, exista riscul aparitiei unor efecte secundare neplacute.

De regula, gasim 2 tipuri:
1) in mancare, sub forma de retinol, si are o textura grasa (de altfel, aceasta vitamina este solubila in grasimi) si galbena. Este comercializata deseori si sub denumirea de retinil palmitat sau palmitat de retinol la preturi care incep de la 10 Ron/cutie de 30 de tablete.
2) sub forma de caroteni: alpha-caroten, beta-caroten si gamma-caroten. Acestia, sub actiunea unei enzime, sunt convertiti in retinol la nivelul intestinului subtire la animalele ierbivore si omnivore (adica si la om)

Click Pe POZA pentru a ajunge in pagina de produs
vitamina a

Surse de vitamina A

Suntem obisnuiti sa credem ca in morcovi gasim cea mai mare cantitate. FALS! In realitate, in topul alimentelor cu cel mai mare continut de retinol, respectiv Vitamina A, morcovii se afla pe pozitia a sasea, dupa cum veti vedea:
1) ulei din ficat de cod: 30000 μg/100 de grame;
2) ficat de curcan: 8058 μg/100 de grame;
3) ficat de porc/vita/peste: 6500μg/100 de grame;
4) ficat de pui: 3296 μg;
5) frunze de papadie: 5588 UI;
6) morcovi: 835 μg/100 de grame;
Multa lume nu stie, insa aceasta vitamina se gaseste si in unt si in oua, precum si in branza Chedar, cartofi dulci sau papaya, ce-i drept, in cantitati mai mici.


De regula, cantitatea zilnica recomandata este de 900 μg pentru barbatul adult de statura medie si de 700 μg pentru femeia de statura medie. In principiu, doza zilnica recomandata poate fi depasita, insa numai cu acordul medicului. De la o anumita valoare-prag, ea devine toxica, iar datorita caracterului liposolubil, este eliminata ceva mai greu de catre ficat.

In ceea ce priveste deficienta de vitamina A, ea este asociata deseori cu malabsorbtia de lipide (bila depozitata in colecist si secretata de ficat poate fi implicata), precum si expunerea prelungita in medii toxice sau in case se fumeaza mult. De asemenea, aceasta conditie este intalnita si la alcoolici. Este o problema deosebit de serioasa care afecteaza in special copiii din zone sarace ale lumii. Se estimeaza ca intre 250000 si 500000 de copii si adulti orbesc anual din cauza lipsei ei in alimentatiei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5