Unde este situat pancreasul?

Desi este glanda anexa a tubului digestiv, pancreasul are un rol extrem de important in buna functionare a corpului uman. Are doua functii, una endocrina si una exocrina, vitale pentru digestie si pentru stabilizarea glicemiei. Pozitia pancreasului in corpul uman este epigastru si in hipocondrul stang, in spatele si in partea inferioara a stomacului. Baza pancreasului este conectata la duoden prin ductul pancreatic, corpul se gaseste in fata aortei, iar coada intra in partea concava a splinei.
poza pancreas


Are o culoare care variaza din roz spre roz-cenusie si rosie si o forma lobulata, iar din punct de vedere al dimeniunilor la o persoana adulta, acestea sunt de 15-20 de centimetri pe lungime, 4-5 centimetri inaltime si circa 2 grame pe grosime. De asemenea, greutatea medie a acestei glande este de 80 de grame.

Desi multa lume nu este familiarizata cu functiile acestui organ, e bine de stiut prezinta cateva aspecte unice:
1) are o dubla locatie, fiind localizat atat retroperitoneal, cat si intraperitoneal;
2) este dublu (si puternic) vascularizat;
3) are doua functii, ambele fiind extrem de importante;
4) ii lipseste un invelist protector eficient;

Functia sa endocrina secreta somatostatine si polipeptide pancreatice, dar si doi hormoni antagonici, insulina si glucagonul. Penultimul hormon are rol hipoglicemic, avand rolul de a diminua glucoza din sange, iar glucagonul are un rol exact invers, de a creste nivelul zaharurilor din sange.

Pe parte exocrina secreta sucul pancreatic, care are rol in digestie, intrucat contine enzime digestive care descompun nutrientii pana la stadii inferioare, pentru a putea fi absorbiti mai usor mai apoi.

Cele mai des intalnite boli legate de acest organ sunt pancreatita, diabetul de tip unu si cel de tip 2 si cancerul pancreatic. Ultimul reprezinta o amenintare extrem de grava, fiind putin tratabil si avand o rata foarte mica de supravietuire..

Distribuie acest articol!

Articole recente

2 Responses to “Unde este situat pancreasul?”

  1. Popescu Nastasia says:

    Care sunt simptomele pancreatitei?Cum pot depista ca am pancreatita si ce analize trebuie sa fac pentru a o depista?

  2. Doctor.Egor says:

    Desi este glanda anexa a tubului digestiv, pancreasul are un rol extrem de important in buna functionare a corpului uman. Are doua functii, una endocrina si una exocrina, vitale pentru digestie si pentru stabilizarea glicemiei. Pozitia pancreasului in corpul uman este epigastru si in hipocondrul drept, in spatele si in partea inferioara a stomacului. Baza pancreasului este conectata la duoden prin ductul pancreatic, corpul se gaseste in fata aortei, iar coada intra in partea concava a splinei.

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5