Unde este localizat ficatul la om?

Ficatul masoara la un adult de statura medie (70-75 de kilograme si 1,75-1,80 metri) aproximativ 15 centimetri in lungime si cantareste aproximativ 1,5-2 kilograme.
pozitionarea ficatului Anatomic vorbind, acest organ este cel mai mare organ intern din corpul omenesc si totodata, este organul cu cele mai multe functii (peste 500 de functii ). Ficatul este pozitionat sub diafragma in partea dreapta a corpului. In limbajul medical, pozitia lui este localizat in hipocondrul drept, chiar sub cupola diafragmatica.

Cele mai importante roluri ale ficatului sunt:
1) sinteza colesterolului, a fosfolipidelor si a lipidelor;
2) rol in important in metabolism;
3) descompune hemoglobina;
4) importanta destul de mare in imunitate, intrucat descompune/neutralizeaza unele corpuri externe;
5) este singurul organ regenerabil, cu mentiunea ca aceasta capacitate se mentine atat timp cat organul este sanatos;
6) produce fierea, un lichid de culoare galbena, depozitat ulterior in vezica biliara. La randu-i, ea are rol in absorbtia grasimilor si in neutralizarea bacteriilor;
7) stocheaza unele minerale si vitamine;

In ceea ce priveste structura acestui organ, el este compus din 2 lobi de marime inegala, din care unul(cel drept) este de aproximativ 6 ori mai mare decat cel stang. Totodata, el prezinta alti 2 lobi mai mici, numiti lobul cuadrat si caudat.

Mai multe despre ficat vom vorbi intr-un articol viitor. Ceea ce este esential de retinut e faptul ca are rol in sinteza colesterolului si ca este regenerabil, dar si ca este situat in partea dreapta a corpului, sub diafragma, in hipocondrul drept.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5