Anatomic vorbind, colonul este localizat intre cec (inclusiv) si rect si contine: cecul cu apendicele, colonul ascendent, cel transvers, cel descendent, si colonul sigmoid. Este situat in cavitatea abdominala sau in spatiul retroperitoneal. In principiu insa, colonul ascendent, cel descendent si rectul sunt in spatiul retroperitoneal, in timp ce cecumul, apendicele, si segmentele transversale si sigmoide sunt situate inauntrul peritoneului (un fel de membrana care inveleste cavitatea abdominala).
Principalul rol este digestia chimului intestinal si formarea materiilor fecale, insa de asemenea, are rol in extragerea apei si a sarurilor din materiile fecale inainte ca acestea sa fie eliminate din corp.
Chimul este o masa semi-solida care este impinsa din stomac in duoden. Are in compozitie mancare partial digerata si partial digerata, apa, acid hidrocloric si alte cateva enzime digestive.
In momentul in care ajunge in tub, mai bine de 90% dintre nutrienti si aproape toata apa din chim au fost absorbite de catre corp. Pe masura ce chimul inainteaza de-alungul intestinului gros, el se amesteca cu mucus si cu bacterii si astfel este transformat in fecale. Teoretic, intr-un interval de 24 de ore, 400-450 de grame de chim se transforma in materii fecale, insa aceasta cantitate poate varia de la individ la individ.
Este important de mentionat ca nu doar resturi de mancare sunt eliminate prin fecale, ci si anumite produse de secretie, leucocite (celule albe), celule epiteliale descuamate, acid folic, dar si o mare parte din bacteriile cu care chimul s-a amestecat pentru fi transformat in materii fecale.
In ceea ce priveste anatomia colonului, vom reveni intr-un articol viitor cu detalii despre fiecare segment in parte, acest articol fiind menit doar sa ofere cititorilor informatii cu privire la localizarea acestei componente a tractului digestiv.