Unde este colecistul in organismul uman?


Colecistul in organismul uman,organ denumit si vezicula biliara, este locul de depozitare al bilei. Pozitionat sub organul hepatic, adica sub ficat, are forma de sac/punga si este legat prin canalul cistic la canalul coledoc.
La persoanele adulte si sanatoase, colecistul are urmatoarele dimensiuni:

  • in lungime se ajunge pana la 8-10 centimetri;
  • aproximativ 4 centimetri in latime in timpul distensiei maxime (atunci cand este umpluta la maxim cu bila);
  • volum de aproximativ 50 de ml;

Atunci cand mancarurile cu grasimi intra in sistemul digestiv, este stimulata secretia de colecistochinina. Vezicula biliara sau colecistul raspunde la stimuli si varsa bila in duoden, urmand ca aceasta substanta sa emulsioneze grasimile din mancarea partial digerata.

Trebuie mentionat si faptul ca in timpul in care este depozitata in colecist, bila devine mult mai concentrata decat in stare initiala, lucru care intensifica efectele ei asupra grasimilor.
vezicula biliara Interventia chirurgicala prin care se excizeaza colecistul se numeste colecistectomie. Se poate trai si fara vezica biliara, insa apoi este nevoie de aport exogen de substante pentru a nu crea dezechilibre in organismul uman.
In general, patologia vezicai biliare cuprinde:
a) inflamatia vezicai biliare, conditie medicala numita si colecistita;
b) coledocolitiaza, datorata calculilor biliari formati in canalele de ejectie a bilei, respectiv in canalul biliar comun sau in coledoc;
c) colelitiaza, adica aparitia unor formatiuni solide din Ca, colesterol si bilirubina, formatiuni numite calculi biliari;
d) colestaza, conditie in care fluxul vezicai biliare este intrerupt;
e) cancerul colecistului;
f) colesteroloza la nivelul colecistului, conditie in care depozitele de colesterol formeaza polipi, care desi nu provoaca probleme foarte mari de obicei, pot creste in anumite conditii pana la stadiul in care sa fie nevoie de o interventie chirurgicala pentru a fi indepartati.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5