Trismus – definitie, simptome si cauze


Termenul de trismus se refera la un spasm tonic si dureros ai muschilor masticatori, de regula cu o durata relativ mare. Altfel spus, este o conditie medicala in care pacientii nu pot deschide natural arcadele dentare datorita unei contracturi involuntare a muschilor masticatori.

De regula, aparitia acestei contracturi la nivelul maxilarului este un semn clar al aparitiei tetanosului, trismusul fiind cauzat in acest caz de actiunile neuromusculare ale tetanospasminei, o neurotoxina foarte puternica. Totusi, aceasta conditie medicala nu reprezinta un simptom doar pentru tetanos. Trismusul mai este prezent si in unele cazuri de amigdalita si/sau de abces dentar, de arterita temporala, traumatisme maxilofaciale, etc.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni sunt:
a) Hipocalcemia (atunci cand nivelul calciului din organism scade sub nivelul de 4.5 mg/dL). La randu-i, hipercalcemia poate fi provocata de un plan alimentar defectuos/sarac, exces de magneziu si expunere la mercur, insuficienta renala si alte cateva boli. Despre hipercalcemie vom discuta mai multe intr-un articol viitor. Mai important e ca in cazul celor care se confrunta cu hipercalcemia, cele mai des intalnite simptome sunt oboseala si slabiciune, coree si palpitatii ale inimii.
b) Abces peritonsilar. Este o complicatie a amigdalitei, provocata de un streptococ, reprezentata practic de tesut infectat in jurul amigdalelor. Cei care dezvolta aceasta afectiune resimt, pe langa incapacitatea de a deschide gura complet, dureri in zona gatului, dureri la inghitire (odinofagie) etc.
c) Rabie. De regula, trismusul este un simptom timpuriu al rabiei si apare doar dupa o perioada in care pacientii acuza/au acuzat dureri de cap si febra, fotofobie, salivare excesiva si/sau probleme respiratorii.
d) Tetanosul. Trismusul apare, de obicei, la aproximativ 14 zile de la debutul infectiei cu tetanos. Este insotit de dureri de cap, febra usoara, stare de agitatie, disfagie si bineinteles, spasme involuntare dureroase.


Alte cauze mai pot fi:
1. Administrarea de fenotiazina. In principiu, se poate ca in urma administrarii de fenotiazina pacientii sa nu mai poata sa deschida gura in mod natural si sa prezinte spasme involuntare ale muschilor fetei.
2. Intoxicatia cu stricnina (substanta foarte toxica, folosita – in doze controlate – pentru stimularea sistemului nervos) poate implica la unii bolnavi spasme involuntare si trismus.

In ceea ce priveste tratamentul pentru aceasta afectiune, el nu este unul prestabilit intrucat depinde foarte mult de cauza directa. De exemplu, in cazul bolnavilor de tetanos, acestora li se administreaza imunoglobulina tetanica, care are ca scop neutralizarea toxinei produsa de bacilul sporulat gram-pozitiv anaerob Clostridium tetani, raspunzator pentru dezvoltarea bolii (de fapt, este o intoxicatie, nu o boala).

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5