Triada Whipple – simptome pentru insulinom?

Triada Whipple a fost propusa de catre celebrul chirurg american Allen Whipple, unul dintre pionierii medicinei in ceea ce priveste cancerul pancreatic. Cand facem referire la aceasta triada, nu trebuie sa confundam cu boala Whipple (care este o boala digestiva infectioasa provocata de catre Tropheryma whipplei) sau cu operatia Whipple (pancreaticoduodenectomie – efectuata de obicei pentru a inlatura tumori de cap de pancreas).Triada propusa de catre Allen Whipple sugereaza ca pacientul afectat poate suferi de un insulinom, adica de o tumora care secreta insulina, principalul hormon hipoglicemiant al organismului. Sunt 3 conditii:
1) hipoglicemie in momentul determinarii glucozei sangvine (adica cu o valoare de sub 50-60 de mg/dl)
2) simptome care sa fie cauzate sau asociate cu scaderea glucozei (transpiratii reci, anxietate, chiar stari de lesin sau lipotimie, au fost raportate chiar si afectari neurologice secundare deficitului de glucoza)
3) remiterea simptomelor dupa administrarea de glucoza.

Desigur, aceasta triada are mai mult rol orientativ, medicii putand suspecta doar clinic prezenta unei tumori secretante de insulina, dar neputand sa obiectifice fara examene imagistice si complementare. De aceea, este esential ca ea sa fie cunoscuta de catre studentii la medicina, cadrele medicale din sectorul de medicina interna, de catre medicii de familie si nu numai.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5