Triada Dieulafoy – simptome in apendicita acuta

Paul Georges Dieulafoy a fost un medic chirurg francez care a trait in perioada 1839-1911, unul dintre membrii marcanti ai Academiei Franceze de Medicina. Contributiile sale la dezvoltarea medicinei spre ceea ce avem astazi sunt marcante, el lasand in urma un dispozitiv pentru efectuarea unei toracocenteze, precum si numeroase lucrari laborioase precum: studii despre pleurezie, boli ale ficatului, precum si despre apendicita acuta, descriind triada Dieulafoy si recunoscand imposibilitatea tratamentului medicamentos pentru inflamatia acuta a apendicelui vermiform, aceasta problema necesitand de urgenta interventie chirurgicala.In ce consta triada Dieulafoy? In:
a) durere in fosa iliaca dreapta. Durerea tipica debuteaza subxifoidian, apoi coboara periombilical, dupa care se localizeaza in fosa iliaca dreapta.
b) contractura musculara
c) hiperestezie cutanata in punctul McBurney, adica pe linia care uneste ombilicul cu spina antero-superioara a osului coxal drept, la unirea treimii externe cu treimea medie.

Mai pe larg despre apendicita acuta gasiti aici (click pe link pentru a ajunge la articol). Este important de mentionat ca aceasta triada poate aparea si in alte cazuri de peritonite, insa atunci nu are neaparat o localizare specifica. Cand apare, totusi, in fosa iliaca dreapta, de cele mai multe ori indica prezenta unei apendicite acute.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5