Triada Beck – caracteristica pentru tamponada cardiaca

Triada lui Beck a fost descrisa sub aceasta forma de catre Claude Beck, un profesor de chirurgie cardiovasculara din cadrul Universitatii Case Western Reserve din Cleveland, Ohio.

Ce se intampla in tamponada cardiaca?
Un fluid, de regula sange, se acumuleaza in spatiul pericardic (cel care inconjoara inima), comprimand inima, lichidele fiind incompresibile. Tamponada cardiaca este o urgenta medicala care trebuie rapid diagnosticata (iar acest lucru se poate face relativ repede atat clinic, observand schimbarile pe pacient, cat si paraclinic, prin EKG -si observarea unor modificari specifice – complexe QRS de amplitudine redusa si alternante, prin ecografie cardiaca sau chiar printr-o radiografie toracica, desi aceasta din urma nu este foarte relevanta. Cauzele cele mai frecvente ale tamponadei cardiace sunt: infarctul miocardic, ruperea miocardului, disectie aortica retrograda, cancer, diabet.Tratamentul include pericardiocenteza (adica drenarea sacului pleural cu un ac) sau chiar o pericardiectomie, la care se adauga tratament medicamentos pentru cresterea tensiunii arteriale (de exemplu, dobutamina intravenos).

Triada lui Beck consta din:
1) hipotensiune arteriala
2) distensie a venelor jugulare (jugulare turgescente)
3) sunete cardiace asurzite

De ce apar aceste simptome?
Trebuie sa intelegem ca sacul pericardic nu este foarte elastic, prin urmare, nu se poate destinde. Astfel, daca dintr-un anume motiv in sacul pericardic se acumuleaza lichid, presiunea incepe sa creasca semnificativ. Pe masura ce se acumuleaza lichid in exteriorul inimii, in perioadele de diastola (cea de relaxare, in care inima se umple cu sange), tot mai putin sange ajunge sa intre in inima, respectiv sa fie expulzat din inima. Asta inseamna ca volumul bataie scade semnificativ, iar tensiunea arteriala la randu-i va scadea drastic.

De asemenea, distensia venelor jugulare apare pentru ca pe masura ce se acumuleaza lichid in spatiul pericardic, tot mai putin sange intra in atriile drepte, in timp ce sangele continua sa vina pe cale venoasa spre inima. Astfel, crescand presiunea in jugulare, ele se dilata si capata un aspect turgescent.

Sunetele cardiace sunt asurzite sau chiar nu se mai aud pe masura ce sacul pericardic se umple de sange/lichid, intrucat atat capacitatea contractila este afectata, cat si lichidul acumulat impiedica transmiterea sunetelor spre peretele cavitatii toracice.
jugulare turgescente
Sursa foto: The Western Journal of Emergency Medicine
Bibliografie:
1) Sternbach G (1988). “Claude Beck: cardiac compression triads”. J Emerg Med. 6 (5): 417–9.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5