Studiu: este eficienta dieta ketogenica in tratamentul cancerului?


Despre dieta ketogenica am mai vorbit aici. O parte din societatea medicala crede ca dieta ketogenica poate juca un rol esential in tratarea cancerului, dat fiind faptul ca in timpul acestei diete, sursa de energie primara (glucoza) este inlocuita cu grasimi. In conditiile in care metabolismul celulei canceroase are la baza glucoza, in conditiile in care compusii chimici numiti “cetone” inlocuiesc glucoza, celulele canceroase ar trebui sa fie infometate si ulterior, sa moara, astfel incat, cel putin teoretic, cancerul ar trebui sa intre in remisie.

Aceasta teorie nu este demonstrata inca, insa exista cateva echipe conduse de Adrienne C. Scheck, care studiaza indeaproape acest subiect. Mai precis, pana acum, echipele conduse de Adrienne C. Scheck au vrut sa vada cum anume evolueaza tumorile atunci cand bolnavii folosesc dieta ketogenica. Rezultatele au aratat ca la bolnavii de cancer care au utilizat aceasta dieta, speciile reactive de oxigen prezente in si in imprejurul tesutului canceros erau intr-un numar mai mic decat in mod normal. Speciile reactive de oxigen sunt produse in mod normal in metabolismul celulei si ele controleaza cateva aspecte importante ale cresterii celulare, insa un numar prea mare sau un numar prea micĀ  de specii reactive de oxigen poate dauna celulei. Cum metabolismul tesutului canceros este mai eficient decat al tesuturilor sanatoase, marirea speciilor reactive de oxigen poate creste rezistenta bolnavilor la chimioterapie. Acest fapt a dus la nasterea unei ipoteze destul de interesante: daca celula este ajutata sa produca un numar mai mic de specii reactive de oxigen, atunci se prea poate ca dieta ketogenica (prin faptul mentionat mai sus) sa mareasca intr-o masura destul de mare eficientei chimioterapiei.

Cum anume se intampla exact acest lucru inca nu se stie exact, insa cel putin din punct de vedere teoretic, dieta ketogenica (impreuna cu toate celelalte tratamente specifice cancerului) are potentialul de a ajuta la tinerea tumorilor maligne sub control si bineinteles, de a mari substantial perioada de viata a bolnavilor de cancer.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5