Smecta – diosmectita – prospect si indicatii terapeutice

Ce este Smecta? Este un medicament destinat unor tipuri de probleme digestive precum diareea acuta sau cronica, fiind recomandat si pentru tratarea unor dureri care apar la nivelul esofagului, stomacului, intestinului subtire sau a intestinului gros. El poate fi utilizat indiferent de varsta, chiar si de catre sugari, cu mentiunea ca trebuie respectate indicatiile de pe prospect.Ce contine Smecta? Fiecare plic contine pe post de substanta activa principala 3 grame de diosmectita, la care se adauga substante secundare precum glucoza monohidrat, zaharina sodica, aroma de vanilie sau aroma de portocale. Firecare cutie contine 10 plicuri, fiecare plic avand circa 3,76 grame de pulbere alburie fina.

Mod de utilizare si tratament

Administrarea se face in functie de problema avuta. De exemplu:
a) diareea acuta: la sugari se vor administra cate 2 plicuri pe zi, maxim 3 zile, dupa care daca problema persista, se va trece la un plic pe zi. La copiii cu varsta de peste un an, se vor utiliza maxim 4 plicuri pe zi, maxim 3 zile, dupa care se va reduce doza la 2 plicuri pe zi. La adulti se administreaza pana la 6 plicuri pe zi pana la disparitia tuturor simptomelor si a disconfortului abdominal;

smecta
b) tratarea altor afectiuni: sugarilor le vor fi administrate maxim 1 plic pe zi, copiilor cu varsta de pana la 2 ani, maxim 2 plicuri pe zi, iar adultii isi vor administra cate 3 plicuri pe zi, de regula intre mese, exceptie facand cazurile de esofagita, atunci cand acest medicament se utilizeaza imediat dupa mesele principale.

Smecta – efecte adverse posibileCa orice medicament, si acesta poate provoca anumite reactii adverse, in functie de sensibilitate. Totusi, ele sunt relativ rare si sunt inlaturate prin ajustarea dozelor. Sunt mai frecvente cazurile de constipatie, mai ales atunci cand se consuma mai multe plicuri decat numarul maxim recomandat, iar mai rar au fost raportate cazuri de varsaturi si flatulenta. Mai rar pot aparea cazuri de urticare si eruptii trecatoare si mancarimi, dar nimic care sa puna in pericol sanatatea utilizatorilor.

ATENTIE! Acest articol reprezinta rescrierea prospectului medicamentului Smecta intr-un limbaj mai simplu si nu tine loc de recomandare medicala. Pentru mai multe sfaturi, adresati-va medicului sau farmacistului.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Smecta – diosmectita – prospect si indicatii terapeutice”

 1. Amelia says:

  Buna!
  Am ajuns in cazul prezentat la reactii adverse, mai exact constipație.
  Ce mi-ai recomanda sa fac pentru a…. ameliora aceste simptome?
  Merci
  P.S. Am primit o rolă de hartie igienica gratis atunci cand am cumpărat smecta.

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5