Simptomele cancerului pulmonar – rezumat


Simptomele in acest tip de tumora sunt de cele mai multe ori nespecifice. Cele mai frecvente simptome determinate de o tumora localizata in interiorul cailor aeriene sunt tusea, hemoptizia (sange proaspat eliminat in timpul sau la sfarsitul unui acces de tuse) si infectiile pulmonare persistente. Mai ales atunci cand afectiunile infectioase pulmonare apar in acelasi segment anatomic, trebuie exclusa posibilitatea neoplaziei.
In functie de dimensiunile caii aeriene obstruate, aerul nu va mai ajunge la acel nivel, determinand colabarea unui lob pulmonar sau a plamanului in intregime. Simptomul resimtit de pacient va fi setea de aer, din cauza oxigenarii insuficiente a aerului la nivel pulmonar.
Din cauza colapsului pulmonar sau din cauza invaziei peretelui toracic, poate sa apara durere la nivelul pieptului. Daca din cauza tumorii se formeaza revarsate pleurale (foite de lichid), acestea vor fi auzite la auscultatia pulmonara. Vocea poate deveni ragusita daca este invadat nervul laringeu recurent.
Daca tumora are dimensiuni mari sau o pozitie favorabila, va determina compresia cailor digestive si pacientul va prezenta dificultate la inghitire.

Tumorile apicale (care se gasesc la extremitatea superioara pulmonara) lezeaza fibrele nervoase si determina aparitia sindromului Horner. Acest sindrom consta in mioza (pupila este mai mica de partea afectata), ptoza (pleoapa cazuta), endoftalmie (globul ocular este localizat mai profund la nivelul orbitei si din aceasta cauza pare si mai mic), anhidroza (pielea fetei devine mai uscata pe partea afectata). Tumorile apicale mai pot determina si scaderea fortei musculare de la nivelul mainii si dureri la nivelul umarului.


Din cauza diagnosticului tardiv, pacientii se prezinta adesea cu metastaze la distanta, asadar trebuie palpata zona cervicala si supraclaviculara pentru a detecta eventualele adenopatii, ficatul- pentru metastaze hepatice. Metastazele osoase pot determina aparitia fracturilor spontane sau a hipercalcemiei.

In cazul tumorilor care afecteaza foita care inveleste plamanii (mezoteliom) este prezenta durerea peretelui toracic si senzatia de sete de aer, din cauza unui acumulari lichidiene la nivel pleural. Peste 50% din pacientii cu mezoteliom au un istoric de expunere repetata la azbest. Daca tumora invadeaza spatiul intercostal, se poate palpa o formatiune dureroasa, dar acest lucru se intampla extrem de rar.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5