Sfigmograma – definitie si utilizare

Numim sfigmoograma graficul cu variatiile de presiune din interiorul vaselor de sange. Practic, se inregistreaza pulsul arterial cu ajutorul unui aparat numit sfigmograf, urmand ca rezultatele sa fie folosite in procesul de diagnosticare.

Cum functioneaza sfigmograful? Pe scurt, un aparat care contine un cristal de cuart detecteaza miscarile mecanice aleinimii, in speta detecteaza unda pulsatila, pe care o transfroma in impulsuri electrice, care ulterior, vor fi inregistrate si redate scriptic cu ajutorul unui electrocardiograf. Graficul obtinut, numit SFIGMOGRAMA, contine mai multe etape, printre care si:

a) o panta ascendenta;
b) un varf ascutit (dar nu neaparat ascutit);
c) o panta descendenta – aferenta sistolelor ventriculare – care are un traseu descendent mai lent si pe parcursul careia mai poate aparea o unda secundara, numita unda dicrota;

Rezultatele sfigmogramei sunt influentate de comportarea miocardului in sistola ventriculara, dar si de elasticitatea vaselor de sange din intreg aparatul aortic.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5