Scintigrafia este o forma de diagnostic folosita in medicina nucleara in care izotopi radioactivi sunt introdusi in organism, urmand ca acestia sa se ataseze de organul fata de care au afinitate. Radiatiile emise sunt captate de 2 camere gamma si formeaza 2 imagini tridimensionale.
Avantajele acestei proceduri:
1)permite obtinerea de imagini morfologice, dar si funcţionale: doar zonele active din punct de vedere metabolic pot capta masiv molecula radiomarcata, intrucat intensitatea captarii este dependenta de activitatea metabolica a tesutului
respectiv;
2) cu ajutorul unei scintigrame se pot vedea organe care nu sunt accesibile in cazul radiografiilor normale;
3) medicilor le sunt oferite imagini ale organelor vizate din mai multe unghiuri;
In ceea ce priveste substantele utilizate, ele sunt sigure, mai ales ca satisfac toate normele de protectie radiobiologice. In acest caz, 99mTc (99m-Techneţiu pertechnetat) este considerat a fi radioizotopul ideal.
Cum se executa procedura?
In mod normal, nu sunt necesare pregatiri speciale pentru aceaasta procedura si, de cele mai multe ori, nu e nevoie nici macar ca oamenii sa vina cu stomacul gol. Izotopul radioactiv este injectat in vena, dupa care bolnavul se intinde pe un pat, iar gamera gamma este amplasata in dreptul organului vizat. In functie de tipul de instalatie, camera gamma se poate roti in jurul pacientului, astfel incat scintograma sa fie cat mai concludenta.
In ceea ce priveste siguranta si eventualele efecte secundare, acestea lipsesc cu desavarsire, dat fiind faptul ca radioizotopii au o putere foarte mica. Nu e necesara nici spitalizarea in urma acestei analize si nici pauza, activitatile zilnice nefiind oprite in niciun fel.