Ruptura de tendon achilian – simptome si tratament

Ruperetea tendonului achilian este o conditie destul de frecventa, mai ales in cazul barbatilor care practica sporturi de performanta aerobice, cu atat mai mult cu cat varsta lor se situeaza intr-un interval de 30 pana la 55 de ani. Practic, orice discontinuitate a tendonului achilian, survenita in urma unor contractii bruste sau a unor activitati sportiv, se numeste ruptura de tendon achilian, iar repararea lui presupune de cele mai multe ori o interventie chirurgicala.
ruptura tendonul lui ahile


In mod normal, in pozitie relaxata (a se vedea poza de mai sus), talpa piciorului nu se afla intr-o pozitie orientata perpendiculara pe sol, ci ramane intr-o pozitie numita flexie plantara, similara cu pozitia in care oamenii stau ridicati pe varfurile picioarelor.

Semnele clinice

1) pacientii nu pot sa calce cu piciorul respectiv;
2) prin palpare, se poate observa o depresiune (de 2-5 centimetri, de regula) in zona tendonului achilian;
3) pacientii nu se pot ridica pe varfuri (in limbaj medical, asta inseamna ca nu pot executa o flexie plantara contra unei rezistente, in cazul de fata, solul);
4) Testul Thompson este pozitiv.

5) inclinarea frontala a piciorului vatamat (dorsiflexia) este semnificativ mai crescuta fata de normal;

Diagnostic diferential

Sunt 2 posibilitati:
a) ruptura partiala a tendonului achilian;
b) ruptura partiala a muschilor gastrocnimieni mediali;

Daca in cazul rupturilor partiale pacientii resimt dureri usoare la mers, in cazul rupturilor totale, cei mai multi oameni se simti ca si cum ar fi fost impuscati in zona calcaiului. Tocmai de aceea aceasta conditie medicala trebuie rezolvata cat mai rapid posibil, mai ales ca la pacientii trecuti de 40 de ani, recuperarea este mai greoaie datorita vascularitatii reduse din zona.

Tratament


Tratamentul depinde de gravitatea ruperii:
a) daca ruptura tendonului achilian este partiala, atunci de cele mai multe ori, piciorul va fi imobilizat de un aparat gipsat pentru o perioada 4-6 saptamani, intr-o pozitie usor ecvina (extensiune usor fortata).
b) daca rupturile sunt totale, singura cale de reparare a tendonului este cea chirurgicala. Din pacate, operatiile nu intotdeauna dau rezultate, mai ales in cazul pacientilor mai varstnici. De ce? Pentru ca refacerea tendonului achilian este greoaie (fiind, totodata, cel mai mare tendon din corpul omenesc) si pentru ca vascularizatia din zona este extrem de scazuta.

Recuperare

Cu mentiunea ca tendonul, dupa o astfel de ruptura, trebuie protejat de activitati fizice intense aproximativ un an, procesul de recuperare incepe imediat dupa degipsare. Recperarea kinetica implica exercitii de mobilitate pentru articulatia gleznei, dar si de imbunatatire a rezistentei tendonului achilian. Se recomanda ca aceasta sa se faca cu ajutorul unui medic kinetoterapeut si pe tot parcursul ei sa nu se incerce activitati fizice intense, intrucat sunt sanse mari ca tendonul sa se rupa din nou.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Ruptura de tendon achilian – simptome si tratament”

  1. Ortanta says:

    Ce șanse de vindecare am,daca cu 2 luni in urmă am suferit o ruptură parțială tendon ahilian.Nu am făcut nici o intervenție chirurgicală,si nici in gips nu a fost pus.Dupa 6 săptămâni mi s-a recomandat inca diclofenac pt 3 săptămâni,insa nu este inca nicio schimbare.
    Merg f greu,iar piciorul in timpul zilei este f umflat si inca ma doare
    Mulțumesc!

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5