Quarelin – prospect si indicatii medicale


Ce este Quarelin? Este un medicament care are la baza metamizol sodic, cafeina si clorhidrat de drotaverina. Este folosit in tratarea migrenelor si a durerilor de cap de intensitate mare. Functioneaza si in cazul durerilor menstruale, fiind folosit adeseori de catre femeile care acuza dureri foarte mari in timpul menstruatiei atunci cand nu utilizeaza acest medicament.

Utilizarea acestui medicament este INTERZISA pentru:
1) persoanele alergice la oricare dintre cele trei substante din care acest compus este format (metamizol sodic, cofeina si clorhidrat de drotaverina) sau la derivatii pirazolonei si ai pirazolidinei;
2) persoanele cu un scazut de leucocite, de sub 1500 per milimetru cub, precum si celor care au avut recent un numar foarte mic de celule albe, indiferent care a fost cauza care a determinat scaderea acestora;
3) persoanele cu tulburari ale producerii de celule rosii sau cu insuficienta la nivelul maduvei rosii hematoformatoare;
4) persoanele cu reactii alergice la medicamentele analgezice de tipul paracetamolului, diclofenacului, ibuprofenului sau naproxenului;
5) persoanele care sufera de porfirie hepatica;
6) mamele care alapteaza, precum si pentru femeile gravide (in primele 3 luni de sarcina);
7) persoanele care nu au implinit inca varsta de 18 ani;
8) persoanele care sufera de o insuficienta a oricarui organ din corp;

Foarte important

Compoenta metamizol poage avea ca efect o scadere a a numarului de leucocite, dar numai in cazuri foarte rare. Tot in cazuri foarte rare, metamizolul este responsabil pentru agranulocitoza.

Recomandarea producatorilor este de a opri administrarea acestui medicament de indata ce apar simptome specifice racelii si/sau ulceratii in cavitatea bucala, intrucat acestea pot reprezenta simptome granulocitopenie.

Administrarea de Quarelin se face sub supraveghere la persoanele care au fost supuse in trecutul apropiat unui regim citostatic, lucru recomandat si astmaticilor.

Exista mai multe conditii asociate cu risc crescut de a avea o reactie alergica puternica ca urmare a compusului metamizol din medicament. Implicit, persoanele care ar trebui sa consume Quarelin cu atentie sunt:
1) bolnavii cu probleme respiratorii cronice, inclusiv bolnavii de astm;
2) oamenii care sufera de urticarie cronica;
3) persoanele cu hipersensibilitate la alcool;
4) persoanele cu alergie la orice tip de coleranti sau conservanti;
5) persoanele cu tensiune arteriala scazuta sau cu insuficienta cardiaca;
6) persoanele care au febra mare;
quarelin

Interactiunea Quarelinului cu alte medicamente

Administrarea acestui medicament interactioneaza cu efectele altor medicamente si le altereaza/mareste efectul dupa cum urmeaza:
1) bolnavii de Parkinson care administreaza levodopa pot constata o scadere a efectelor acestui medicament in timpul administrarii medicamentului analgezic, implicit o accentuare a manifestarii bolii (tremor, rigiditate musculara etc);
2) cafeina mareste absorbtia agentilor salicilati in organism, precum si a medicamentelor din clasa AINS, insa efectul ei dispare rapid la persoanele fumatoare, dat fiind faptul ca nicotina creste eliminarea cafeinei.
3) relaxantele musculare nu trebuie combinate cu acest medicament analgezic, intrucat unele opresc absorbtia cafeinei;
4) cafeina potenteaza actiunea teofilinei;
5) cafeina scade nivelul de ciclosporine (indiferent de generatia din care fac parte) din plasma;

Vis-a-vis de consumul bauturilor alcoolice, se recomanda oprirea consumului pe parcursul tratamentului cu Quarelin, intrucat acest medicament potenteaza efectul alcoolului etilic.

Administrare si recomandari

Administrarea acestui medicament se face respectand cu strictete indicatiile farmacistului sau a medicului care l-a prescris. Se administreaza intotdeauna un singur comprimat, cu mentiunea ca se poate lua de 2-3 ori pe zi, fara sa se depaseasca numarul maxim de 3 comprimate.

Femeile gravine nu ar trebui sa ia Quarelin in primele 3 luni de sarcina si nici femeile care alapteaza. In acest caz, metamizolul este excretat in laptele matern, astfel ca poate ajunge in organismul unui copil nou nascut (ori administrarea acestui medicament copiilor este interzisa momentan, intrucat nu exista studii medicale care sa dovedeasca siguranta si eficacitatea lui.

Reactii adverse


Printre posibilele reactii adverse (care apar foarte rar spre deloc la persoanele sanatoase, fara alergii si fara conditii medicale existente):
1. scaderea celulelor albe;
2. aparitia unor simptome asemanatoare racelii (cu senzatia de febra, dureri in gat, dificultati in inghitire);
3. scaderea numarului de trombocite (foarte rar);
4. reactii alergice cu senzatii de prurit si urticarie;
5. aparitia unor crize astmatice la bolnavii de astml;
6. aparitia unor reactii alergice, conditii care pot deveni grave. Simptomele asociate sunt: aparitia transpiratiilor reci, hipotensiune arteriala, senzatie de vertij si greata;
7. continutul de cafeina poate provoca insomnii, precum si o senzatie de agitatie si de irascibilitate;
8. rar: aparitia varsaturilor, a senzatiilor de greata;
9. extrem de rar: deteriorarea functiei rinichilor;

Sursa: prospect medicament;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5