Prolactina – ce este si de ce este denumit hormonul lactatiei


Ce este prolactina? Este unul dintre cei mai cunoscuti hormoni, fiind implicat in special in procesul de lactatie. Ca o curiozitate, desi acest hormon este atribuit majoritat oamenilor, el a fost descoperit si la unele specii mai vechi de peste, ce-i drept, in cantitati mult mai mici. Prolactina a fost descoperita de catre Oscar Riddle, care a fost primul biolog care a reusit vreodata sa izoleze acest hormon.

Secretia acestui hormon este controlata de catre hipofiza anterioara, chiar langa  hipotalamus, in compania dopaminei, care este un hormon antagonic.Pe langa hipofiza, aceasta substanta mai este produsa si in uter, in glandele mamare, in prostata si chiar si in tesutul adipos. Se cunosc peste 300 de efecte ale prolactinei, ea actionand direct/indirect inclusiv asupra procesului de hematopoieza, cantitatea de sare si de apa retinuta in corp, rol complementar asupra intregului metabolism si a intregului sistem endocrin. Despre efecte vom vorbi mai in detaliu in randurile ce urmeaza, nu inainte de a va spune ca acest hormon actioneaza si intr-o maniera asemanatoare a citokinelor, jucand un rol important si in sistemul imunitar.

Efectele prolactinei asupra organismului uman

Asadar, printre efectele si rolurile acestui hormon asupra corpului uman se numara:
1) stimuleaza glandele mamare sa produca lapte;
2) ofera sentimentul de satisfactie de dupa contactele intime, contracarand astfel efectul dopaminei, care este un hormon raspunzator pentru senzatiile de excitatie sexuala;
3) stimuleaza proliferarea precursorilor de oligodendrocite;
4) hipersecretia acestui hormon determina scaderea hormonilor androgeni, pe cand cantitati fiziologice normale pot imbunatati fertilitatea;
5) are un rol important in neurogeneza, in special in perioada fetala;

E important de mentionat ca este uneori clasificata ca fiind o substanta gonadica (la pagina 605 din Human Anatomy and Physiology, de Hoehn Marieb). Efectul luteotrop asupra organismului uman este minim, mult mai importanta fiind activitatea pe care o desfasoara ca inhibator al hormonilor gonadici. De ce este important de mentionat acest lucru? Pentru ca prolactina poate juca atat rol gonadic, cat si rol de inhibitie a hormonilor care stimuleaza hormonii gonadici.

Valori normale la femei si barbati

Cantitatea de prolactina variaza destul de mult mai ales la femei. La barbati tinde sa ramana la valori apropiate pe tot parcursul vietii, pe cand la femei nivelele scad si cresc lunar, atingand apogeul in timpul in al treilea trimestru de sarcina.
prolactina - valori normale
Este interesant ce se intampla dupa nastere cu acest hormon: cantitatea scade, insa secretia este mentinuta prin supt. Suctiunea mamelonului determina secretia acestui hormon, iar prin simplul fapt ca bebelusii au nevoie sa fie hraniti de mai multe ori pe zi, secretia este mentinuta si este constanta. In plus, un nivel mare a acestui hormon actioneaza ca un anticonceptional natural in primele saptamani de la nastere.

Cand este cazul sa va duceti la doctor?

Dupa cum probabil stiti, exista si probleme cauzate de hiposecretia si de hipersecretia acestui hormon. De regula, semnele apar mai tarziu la barbati, motiv pentru care acestia se prezinta mai greu la medic.
a) la barbati, simptomele si semnele unei hiperprolactinemii sunt aparitia ginecomastiei, scaderea spermatogenezei, aparitia durerilor de cap nejustificate, scaderea potentei sexuale, etc;
b) la femei, simptomele hiperprolactinemiei sunt: tulburari ale ciclului menstrual sau chiar lipsa acestuia, infertilitate, aparitia secretiei de lapte in afara sarcinii;


Pe cealalta parte, o hipoprolactinemie este de obicei cauzata de bulimie, de un exces de dopamina, osteodistrofia Albright, precum si de medicamente menite sa contracareze boala Parkinson.

Pretul unui test de prolactina variaza in jurul sumei de 40 de lei. Se face prin recoltarea pe nemancate a unei cantitati mici de sange venos, de regula cat mai dimineata. Apoi, in functie de rezultatele testului, in cazul unor anormalitati, se poate stabili impreuna cu medicul endocrinolog curant un tratament care sa aduca acest hormon in limite normale.

Bibliografie:
1. Pagina 605 din Human Anatomy and Physiology, de Hoehn Marieb;
2. Endrocrinologie de la A la Z, de profesor Constantin Dumitrache;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5