Procedeul Bassini este o operatie de hernie fara plasa, inventata si dezvoltata de chirurgul italian Eduardo Bassini. Practic, chirurgii care efectueaza aceasta operatie cos tendonul comun de ligamentul inghinal, lucru care face ca muschii din zona sa se “impreuneze” si sa acopere gaura formata in peretele abdominal.
Avantajul acestei proceduri e faptul ca suturile folosite permit chirurgului sa termine procedura in maxim 50 de minute. Totusi, operatiile de hernie inghinala efectuate prin procedeul Bassini au o rata de recurenta de 15-30%, intrucat, neexistand nicio plasa, exista o tensiune constanta pe suturi.
De asemenea, recuperarea de dupa operatia de hernie inghinala e mai indelungata, motiv pentru care efectuarea acestei interventii chirurgicale este recomandata doar in cazurile in care plasa nu poate fi folosita. De exemplu, pacientilor carora trebuie sa li se taie o parte din intestin ca urmare a inflamatiei pot dezvolta complicatii in cazul in care chirurgii se folosesc de plasa, astfel ca in astfel de cazuri, procedeul acesta este recomandat.
Procedura dateaza inca de la sfarsitul secolului 19, atunci cand la Padova a aparut cartea “Nuovo metodo operativo per la cura radicale dell’ernia inguinale”. Ca sa fim mai exacti, cartea a aparut in anul 1889, la aproape 4 ani dupa ce a fost efectuata pentru prima data de catre chirurgul al carui nume l-a dobandit, Eduardo Bassini, care era la momentul respectiv decanul universitatii de medicina din Padova si totodata, seful catedrei de patologie chirurgicala.