Piracetam 400 mg – prospect si indicatii terapeutice

Pracetam este un medicament care se elibereaza cu reteta si care face parte din grupa psihostimulantelor si a medicamentelor nootrope. A fost creat in 1964 de catre o companie farmaceutica germana condusa de cercetatorul Corneliu E. Giurgea, psiholog si chimist de profesie, iar astazi, acest medicament este pe lista celor mai populare nootrope.Denumirea conform normelor IUPAC este 2-oxo-1-pirolidin-acetamida, dar cel mai important e faptul ca este un derivat al GABA, adica al acidului amino-butiric, unul dintre cei mai importanti mediatori chimici gasiti in sistemul nervos central (in special in hipotalamus, in nucleul caudat, nucleii cerebelosi etc). In principiu, acest medicament imbunatateste substantial abilitatile cognitive la pacientii care sufera de dementa, dar si poate imbunatati si abilitatile de invatare (motiv pentru care este un medicament folosit deseori de studentii care vor sa isi imbunatateasca performantele academice).

Modul in care functioneaza Piracetam nu este pe deplin inteles. Se cunoaste faptul ca substanta activa imbunatateste randamentul acetilcolinei (cel mai important mediator chimic) cu ajutorul receptorilor colinergici muscarinici. De asemenea, se banuieste ca substanta activa se leaga de membrana celulara (vedeti si articolul despre celula), careia ii imbunatateste permeabilitatea, plus ca mareste consumul de oxigen in creier si, in procesul de producere al energiei celulare, imbunatateste randamentul ciclului Krebs.

Pe langa efectele amintite, acest medicament protejeaza creierul si ii faciliteaza procesele de recuperare, plus ca imbunatateste sistemul vascular local, scazand vascozitatea sanvina, scazand spasmele capilare, dar si aderarea celulelor rosii din sange la peretele vascular.

Compozitie

Piracetam se comercializeaza in doze de 400/800/1200 mg per tableta si se elibereaza numai cu reteta. Fiecare comprimat contine doza inscrisa pe cutie, iar in fiecare tableta se gasesc si excipienti precum amidon de porum, polividona, stearat de magneziu etc.

Contraindicatii

Piracetam este contraindicat in cazurile de hemoragie cerebrala, de insuficienta renala cronica in faza finala, precum si tuturor pacientilor care sunt alergici la substanta activa sau la oricare dintre excipientii din tablete.

Indicatii terapeutice

In prospectul acetui medicament, se face diferenta intre indicatiile terapeutice, ele fiind impartite in afectiuni si conditii specifice adultilor si copiilor. Astfel, in cazul adultilor, acest medicament se recomanda in urmatoarele cazuri:
a) accidente vasculare cerebrale;
b) vertij de origine corticala/centrala;
c) in anumite suferinte acute precum starile de delirium tremens, in coma toxica, precum si in coma traumatica (acolo unde previne pierderea functiilor creierului);
d) in recuperarea de dupa anumite interventii chirurgicale in cutia craniana;
e) in orice tip de suferinta cerebrala, chiar si in cazul encefalopatiilor provocate de alcoolism;
f) tulburari de echilibru;
g) incetineste pierderea abilitatilor cognitive la pacientii cu Alzheimer sau orice forma de dementa;

In cazul copiilor, acest medicament se recomanda in urmatoarele conditii:
a) tulburari de comportament;
b) dislexie (caz in care este asociat neaparat cu sedinte de logoterapie);
c) dificultati de invatare;
d) intarzierea dezvoltarea functiilor psihice si motorii;
e) in tinerea sub control a siclemiei;ATENTIE: pacientii cu inceput de insuficienta renala vor cere aprobarea medicului inainte de a consuma acest medicament si numai dupa acesta le-a fost prescris de catre un doctor specialist.

Administrare si efecte secundare

Administrarea se face in functie de varsta. La adulti, doza zilnica poate ajunge pana la 4,8 grame (care este doza optima recomandata conform unor studii), iar la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani se vor administra 400 mg/zi. In ceea ce priveste efectele secundare, de regula, acestea sunt inexistente la majoritatea pacientilor. Totusi, unii dintre utilizatorii acestui medicament raporteaza   stari de nervozitate si agitatie, probleme cu somnul si chiar hiperexcitatie sexuala in partea de inceput a tratamentului.

Ambalajul depinde de producator. Sunt mai multe companii care vand Piracetam, in concentratii si numar de comprimate/cutie diferite. Totusi, se gasesc intre 20-40 de comprimate per cutie, cu un dozaj de 400-800 mg fiecare.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5