Paracetamolul, solutia simpla pentru calmarea durerilor


Rezolvarea pe care o cautati pentru combaterea simptomelor unei raceli, pentru alinarea durerilor musculare, dentare, menstruale, este de cele mai multe ori mai simpla decat va puteti imagina. Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente datorita proprietatiilor sale analgegice, cat si a efectelor sale adverse reduse.
Facand parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice, paracetamolul are ca functie principala ameliorarea durerilor si reducerea febrei. Din punct de vedere chimic, este o combinatie intre acetanilida, puternic antifebril, si fenacetina, substanta cu efect antipiretic. Despre comprimatele de paracetamol s-a vorbit pentru prima data in 1946 datorita studiilor intreprinse de Bernard Brodie și Julius Axelrod.

Actiunea terapeutica a acestui medicament este explicata prin actiunea inhibitorie asupra prostaglandinelor, determinand efectul analgezic. Totodata, paracetamolul actioneaza la nivelul hipotalamusului, acolo unde se gaseste centru termoreglarii, care determina astfel efectul antipiretic.
Desi actiunea analgezica a paracetamolului este asemanatoare cu cea a silicatilor, acesta nu poate inlocui acidul salicilic in lupta cu inflamatiile, efectele antiinflatorii fiind slabe.
Se administreaza in tratamentul simptomatic a durerilor musculare, combate migrenele si durerile dentare, amelioreaza durerea provocata de entorse, fracturi, luxații, stopeaza durerile menstruale si actioneaza impotriva febrei. Efectul este maxim atunci cand este folosit in tratarea unor probleme slabe sau medii non-viscerale.
paracetamol prospect
Adultilor si copiilor peste 12 ani li se pot administra cate 500-1000mg paracetamol la intervale de 4 ore. Copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani le este recomandata o doza este de 60 mg/kg repartizata in prize egale in timpul unei zile.
In cazul persistarii starii de rau, a dureri si a febrei, este necesar sa va adresati medicului, pentru a vi se prescrie un tratament ce neutralizeaza cauza si nu doar simptomele.
Paracetamolul este un medicament bland cu organismul vostru, cu efecte adverse minime. El poate provoca reactii alergice manifestate prin urticarie. Destul de rar, administarea de paracetamol poate provoca anemie, dermatite, trombocitopenie. In aceste cazuri este recomadata intreruperea urgenta a tratamentului.

Paracetamolul nu provoaca alergii incrucisate cu derivatii salicilici. Este recomandata administratea cu prudenta a acestui medicament la persoanele alcoolice sau celor care iau barbiturice deoarece poate provoca insuficienta renala si hepatotoxicitate crescuta.

Surse:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol_toxicity
2. Roman Vlaicu, Emilia Macavei, Ioan Mureșan: Practica urgențelor medicale, vol. 1, 1979

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5