Oxacilina – Prospect Sandoz 500 de miligrame


Oxacilina SANDOZ este un medicament produs de catre SC SANDOZ SRL, o companie din Targu Mures, care totodata, este si detinatorul autorizatiei de punere pe piata. In farmacii se gasesc 2 tipuri de oxacilina SANDOZ:
1) concentratie de 250 de mg/capsula. Fiecare cutie cotine cate 2 blistere a cate 10 capsule fiecare;
2) concentratie de 500 de mg/capsula. Fiecare cutie contine cate un blister cu cate 10 capsule.

Ce este aceasta substanta? Bazat pe componentul activ oxacillinum, acest medicament face parte din categoria de antibiotice beta-lactamice sau peniciline rezistente la beta-lactamaza. Este un antibiotic cu spectru larg ale carui proprietati terapeutice se folosesc in general in infectii provocate de streptococi si stafilococi, septicemii si endocardite, dupa cum urmeaza:
a) infectii ale sistemului osos;
b) infectii ale pielii;
c) infectii pulmonare, precum si cele ale intregului aparat respirator;
d) infecti otolaringologice;
e) septicemii (boala in care un germene piogen, adica unul care favorizeaza producerea de puroi – ajunge in intreg organismul prin transport sangvin – venos) si endocardite (boala a valvelor inimii, in care bacterii sau ciuperci colonizeaza la nivelul acestora);
oxacilina sandoz 500 de mg

Continut

Intr-o capsula se gasesc 250/500 mg de oxacilina, alaturi de alti excipienti. Prospectul este acelasi in cazul celor 2 forme disponibile mentionate mai sus.

Contraindicatii

Daca stiti ca sunteti alergici la penicilina sau la oricare alte componente din compozitie (adica gelatina, dioxid de titan, oxid de fier, rosu allura sau Albastru Stralucitor, hidroxibenzoat de propil etc), atunci acest produs nu trebuie folosit. Unele substante, cum ar fi p-hidroxibenzoatul de n-propil, pot provoca reactii alergice, desi in cazuri mai rare.

Pe prospectul Oxacilinei Sandoz se mentioneaza ca toate posibilele reactii alergice sunt foarte rare, dar ca aparitia acestora trebuie neaparat sa insemne oprirea tratamentului si inlocuirea produsului cu alta substanta activa din aceeasi clasa.

Interactiuni posibile

Oxacilina actioneaza antagonic fata de rifampicina si chinina. Exista relatii demonstrate in acest sens. De asemenea, se recomanda ca femeile care folosesc contraceptive orale sa aiba grija atunci cand folosesc acest medicament, intrucat acesta influenteaza flora intestinala si, ca atare, poate diminua eficienta anti-conceptionalelor.

In ceea ce priveste eliminarea substantei active prin aparatul excretor, in speta pe cale renala, e important de mentionat ca mezocilina si probenicidul sunt 2 substante care inhiba eliminarea.

Aspirina, adica acidul acetilsalicilic, precum si substantele care apartin clasei de sulfonamide, deplaseaza componenta activa de pe proteinele plasmatice.

ATENTIE!
Administrarea acestui medicament la copiii nou-nascuti implica riscul de a dezvolta hiperbilirubinemie sau chiar icter nuclear, ca atare, se recomanda prudenta maxima.

Administrare si alte atentionari

Acest medicament se administreaza intocmai sfaturilor oferite de medic sau de farmacist:
a) la adult, doza medie este de 0,5-1 gram o data la 6 ore;
b) la copii, se recomanda 50-100 de mg per kilogram corp pe zi. Doza se administreaza fractionat, o data la 360 de minute/6 ore;

La data evaluarii medicamentului, nu erau cunoscute efecte negative asupra sarcinii in cazul femeilor gravide. Totusi, trebuie utilizat cu prudenta si folosit atunci cand riscurile sunt mai mai mici decat beneficiile. Femeile care au nascut si care alapteaza ar trebui sa opreasca alaptarea pe perioada in care iau oxacilina, intrucat aceasta substanta se secreta si in lapte.

Soferii pot folosi acest medicament, intrucat nu influenteaza nicicum capacitatea de a conduce autovehicule si nici de a gandi rapid.

Reactii adverse


Efectele secundare provocate de oxacilina sunt foarte rare. In rare ocazii, se poate intampla ca persoanele care folosesc acest produs sa aiba febra, urticarie, eozinofilie, precum si anumite tulburari digestive si clasicele senzatii de greata si varsaturi. Exista si riscul de soc anafilactic, dar acesta apare foarte rar, atunci cand persoane hipersensibile la penicilina isi administreaza acest produs fara sa stie ce contine.

In mod normal, aceasta substanta nu este toxica. Se recomanda pastrarea dozajului recomandat de doctor sau de farmacist, intrucat in cazul unui supradozaj, pot aparea convulsii, hemoragii etc.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5