Os cuboid

osul cuboid al labei piciorului


Osul cuboid este unul dintre cele 7 oase tarsiene ale labei piciorului. Are o forma relativ cuboida, de unde si denumirea sa. Este marginit posterior de catre calcaneu si anterior de ultimele 2 oase metatarsiene. Numai doi muschi se ataseaza de osul cuboid: primul e tibialul posterior si flexorul hallucis brevis.
Tibialul se insera pe sub os, iar flexorul este atasat fetei mediale.

Partea sa dorsala este dura si nefinisata, special pentru legatura ligamentelor. Fata sa laterala prezinta o adancitura formata pentru a lasa spatiu sulcusului peroneal, iar fata sa mediala are forma de patrulater neregulat si este atasata celor 2 oase metatarsiene.

In ciuda suprafetei mici, acest os poate fi fracturat atat singur, cat si cu celelalte oase ale labei piciorului. De regula, fracturile osului cuboid apar in cazul unor caderi pe varful piciorului, in care acesta preia socul si energia transmisa prin inertie de falance si metatarsiene.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5