Mononucleoza infectioasa – simptome si semne


Mononucleoza infectioasa este cunoscuta si sub denumirea de “sarutului”, fiind foarte usor transmisibila de la o persoana infectata cu virusul Epstein-Barr la una sanatoasa printr-un simplu sarut. Virusul Epstein-Barr este cunoscut la randu-i ca fiind un herpesvirsuman de tip 4. El afecteaza indeosebi copiii (manualul Merck de diagnostic si tratament specifica faptul ca circa jumatate dintre copii sunt purtatori ai acestui virus), precum si tinerii cu varsta intre 14 si 30 de ani.

In acest articol vom vorbi despre simptomele mononucleozei infectioase, urmand ca intr-un articol viitor sa tratam pe larg boala sarutului, inclusiv procesul de diagnosticare si tratamentul.

Simptome frecvente

Caracteristicile simptomatice ale bolii sarutului sunt febra (care poate ajunge pana si chiar peste 39 de grade Celsius), senzatie de oboseala cronica, faringita si limfadenopatie (cresterea in dimensiuni a unor ganglioni limfatici). De asemenea, 1 din 2 pacienti acuza si splenomegalie, care este cresterea in dimensiuni a splinei.

De la momentul infectiei, perioada de incubatie este de aproximativ 30-50 de zile, variind in functie de imunitatea gazdei. Primul simptom al mononucleozei este o stare de oboseala persistenta si nejustificata. Nu toate simptomele prezentate mai sus apar la toti pacientii, cei mai multi acuzand doar o parte dintre ele.

Faringita, in schimb, poate fi dureroasa si exsudativa. In ceea ce priveste inflamarea ganglionilor, aceasta este uniforma, insa zona predominanta este cea cervicala. In plus, e important de mentionat ca in cazul multor pacienti, adenopatia este singurul simptom. Totusi, data fiind gravitatea lui, cei mai multi pacienti ajung speriati la spital la scurt timp de la inceperea acestui simptom.

Un alt simptom care apare frecvent la pacientii cu mononucleoza infectioasa este cresterea in dimensiuni a splinei, simptom care apare in proportie de 5 din 10 cazuri. Cum splina este un organ limfoid, e logic ca sansele de inflamare ale ei sa fie destul de mari. Apogeul cresterii dimensiuni apare intre zilele 7-14, semn insotit uneori si de o usoara crestere a ficatului.

Posibile complicatii


In cele mai multe cazuri, vindecarea este completa si neproblematica. Exista cateva complicatii dramatice, motiv pentru care mononucleoza infectioasa trebuie luata in serios. Ele se manifesta pe mai multe nivele:
a) posibile complicatii hepatice: cresterea aminotransferazelor, sanse de dezvoltare a icterului;
b) la nivel splenic e posibil sa apara rupturi, ca urmare a splenomegaliei;
c) posibile complicatii neurologice: encefalita si convulsii, neuropatii, meningita aseptica, disfunctie cerebeloasa autolimitata, sindromul Guillain-Barre;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5