Mituri despre slabit


Acest articol se vrea a fi unul destul de cuprinzator, legat de miturile care insotesc dietele si procesul de slabire. Inca de la inceput, trebuie sa va spun ca procesul de slabire nu este unul natural (corpul uman nefiind programat sa slabeasca singur, fara existenta unor alti factori), astfel ca stresul asupra-i in timpul dietelor este unul semnificativ. Tocmai de aceea, este foarte important ca oamenii sa inteleaga ce anume presupune pierderea in greutate si care lucruri sunt adevarate (si care nu) din multimea de zvonuri legate de diete si slabire. De ce? Pentru ca, nedocumentandu-se corespunzator si dand crezare vorbelor sau articolelor mincinoase din diferite reviste, ei isi pot altera starea de sanatate, lucru care in mod logic, este de nedorit.

Mitul numarul 1. Cel mai bine e sa mananci cat mai putin!
Verdict: FALS!
Acest mit este, de departe, cel mai mincinos si cel mai periculos dintre toate. De ce este fals? Pentru ca organismul uman este supus adaptarii/evolutiei. Aflat pe deficit caloric (datorita infometarii), corpul va fi nevoit sa se descurce cu noile nivele energetice si in consecinta, va frana viteza metabolismului cu scopul de a oferi energia necesara organelor vitale. Astfel, cei care infometeaza pe parcursul dietelor nu numai ca slabesc foarte putin (din motive enumerate mai sus), dar pe deasupra, de indata ce vor reveni la obiceiurile culinare de dinainte de a incepe dieta, se vor ingrasa la loc, in mare parte din cauza faptului ca metabolismul lor e incetinit.

Mitul numarul 2. Nu trebuie sa mananci sare atunci cand esti pe dieta!
Verdict: FALS!
Desi sarea nu este recomandata (sau mai precis, depasirea cantitatii permise) persoanelor care au probleme cu inima sau cu rinichii, acest mineral are o importanta destul de mare pentru corpul uman, lucru care poate fi observat destul de usor. Pana si sangele are in proportie de 0.9% din volumul total sare, lucru care spune destul de mult despre importanta sa.
Cele mai importante beneficii ale clorurii de sodiu imbogatite cu iod sunt:
a) ajuta la transportul transmembranar;
b) are rol in reglarea glicemiei;
c) in combinatie cu potasiul, previne aparitia spasmelor musculare;
d) ajuta la scaderea tensiunii arteriale (la persoanele sanatoase) si la scaderea colesterolului;
e) distruge diferiti acizi rezultati in urma proceselor metabolice;
Si da, sarea poate favoriza retentia de apa subcutanat, dar nu are nimic de a face tesutul adipos.

Mitul numarul 3. Nu trebuie sa mananci carne daca vrei sa slabesti!
Verdict: FALS!
Acest mit este foarte promovat de catre vegetarieni, insa asta nu inseamna ca el este si adevarat. Nu este recomandata pe parcursul dietei carnea prajita in ulei, la fel cum nu este recomandata nici carnea grasa de porc. Altfel, carnea este una dintre cele mai bune si mai accesibile surse de proteine (a doua dupa albusuri), astfel ca este destul de logic care sunt motivele pentru care ea trebuie consumata. Asociata cu alimentele potrivite, ea va transforma corpul intr-o masina de ars calorii. In plus, spre deosebire de proteinele din soia care sunt incomplete, proteinele din carne sunt complete, deci recomandate tuturor categoriilor de oameni.

Mitul numarul 4. Nu trebuie sa bei prea multa apa!
Verdict: FALS!
Nu degeaba se spune despre apa ca este lichidul vietii, nu? Fara apa, omul nu ar putea supravietui decat cateva zile, asta in conditiile in care corpul nu este supus stresului sau temperaturilor extreme. Intrucat ea poate fi eliminata foarte usor, este o prostie ca oamenii sa se obtina de la consumarea ei, mai ales ca ea ofera si urmatoarele beneficii:
a) este factorul cel mai important in hidratarea corpului;
b) ajuta la reglarea temperaturii corporale prin procesul de transpiratie “actionat” de catre hipotalamus;
c) mentine articulatiile lubrifiate;
d) are un rol important in digestie;

Mitul numarul 5. Nu ai nevoie de sport ca sa slabesti!
Verdict: partial adevarat!
Da, in principiu, poti slabi si fara sa faci efort fizic aerob. Insa nu este nici sanatos si nici recomandat. De ce? Pentru ca, asa cum am spus in primele randuri, slabitul pune o presiune destul de mare pe corp. In lipsa aparitiei unor rezultate rapide, oamenii vor tinde sa stea mai mult timp pe dieta, astfel ca organismul uman va fi pus in fata unui stres continuu.


Este recomandat ca oamenii sa faca sport in timpul dietelor (si nu numai) din cauza ca rezultatele apar mai rapid, dar si din cauza ca muschii inimii au nevoie sa fie cat mai elastici. Alergatul sau orice alta forma de efort aerob mareste numarul de calorii arse, imbunatateste rezistenta la efort, muschii inimii si ai corpului si pe deasupra, ofera o forma placuta corpului uman.
In plus, oamenii care aleg sa nu faca sport pe parcursul dietei risca sa nu reuseasca sa retraga toata pielea, astfel ca la finalul dietei vor avea piele care atarna, un lucru mai dizgratios decat grasimea in sine. De asemenea, aspectul corpului va fi unul fara de tonus, lucru cat se poate de neplacut, atat pentru un barbat, cat si pentru o femeie.
Din moment ce o ora de exercitii fizice reprezinta doar 4% dintr-o zi intreaga, se recomanda practicarea cat mea deasa a exercitiilor fizice, atat in timpul dietei, cat si in afara ei.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5