Minoxidil – pret si efecte


Minoxidil este un medicament folosit in tratarea caderii parului, care paradoxal, a fost conceput pentru bolnavii de hipertensiune arteriala. Pe masura ce s-a observat cresterea parului la barbatii cu alopecie si la cei care dadeau semne de cadere a parului, s-au lansat pe piata solutii topicale, in concentratii diferite:
a) 2% pentru femeile care se confrunta cu caderea parului;
b) 5% pentru barbatii carora le cade parul (din diferite motive) sau care sufera de alopecie.
Eficienta minoxidilului e cunoscuta, singura problema fiind faptul ca el trebuie administrat constant pe termen nedefinit pentru ca parul care a crescut sub stimularea lui sa nu cada din nou.

In farmacii exista mai multe medicamente care se bazeaza pe minoxidil, cu mentiunea ca formele comerciale pot include si urmatoarele denumiri: Rogaine, Regaine etc.

Cum anume functioneaza aceasta substanta? Mecanismele nu sunt pe deplin intelese, insa este considerat a fi un medicament sigur, care nu necesita reteta pentru a fi eliberat. Cert e ca substanta are in structura un precursor al oxidului nitric, care are rol de agonist al monoxidului de azot odata ce este procesat in corp. Este important de mentionat ca se stie ca minoxidilul deschide canalele de potasiu in schimbul activ celular, consecinta a acestui fapt fiind hiperpolarizarea membranelor celulare.
Avand si efect si vasodilatator, corelat cu toate efectele mentionate mai sus, permite unor cantitati mai mari de sange, de nutrienti si de sange sa ajunga la firele de par, stimulandu-se astfel cresterea si regenerarea.
minoxidil - rogaine

Are efecte secundare?

In general, nu exista efecte secundare notabile. In functie de substantele care intra in compozitia medicamentului ales, exista riscul de aparitie al unor simptome ca: roseata pielii, mancarimi, aparitia unor dermatite sau chiar aparitia unor scuame (a matretii) la nivelul epidermei. Daca solutia contine alcool sau glicol propilenic, trebuie evitata neaparat zona ochilor. Daca apar oricare alte efecte secundare (astfel de cazuri sunt foarte-foarte rare), atunci aplicarea minoxidilului trebuie oprita de indata.

Cat de eficient este acest medicament?


Medicamentele bazate pe aceasta substanta sunt in general eficace la persoanele care se confrunta cu caderea parului de mai bine de 5 ani, desi mecanismele pentru care acest lucru se intampla nu sunt cunoscute. Din moment ce este folosit si pe post de adjuvant in transplantul de par, eficienta lui este deja recunoscuta si in randul comunitatii medicale, cu mentiunea ca stimularea in zona frontale a scalpului este un pic mai greoaie.

ATENTIE! Folosirea acestei substante este interzisa femeilor gravide, cat si celor care alapteaza, intrucat modul de functionare al medicamentului nu este cunoscut pe deplin, deci nu se poate garanta 100% siguranta fatului.

Distribuie acest articol!

Articole recente

One Response to “Minoxidil – pret si efecte”

  1. Ginu says:

    Ce preț are? ?

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5