Microangiopatie – definitie si tipuri


Microangiopatia este o boala microvasculara sau mai bine zis, o boala a vaselor de sange mici, adica a arteriolelor, a capilarelor si a venulelor. Spre deosebire de macroangiopatie, aceasta angiopatie (boala a vaselor de sange, pentru cei nefamiliarizati cu jargonul medical) se manifesta doar la vasele mici.
De cele mai multe ori, aceasta boala este considerata a fi una critica, intrucat ignorarea ei poate duce la un AVC (accident vascular cerebral) sau chiar la pierderea unor membre.

Exista 2 mari tipuri de microangiopatie:
a) cerebrala: in acest caz, mai multe procese patologice cu etiologii diferite afecteaza capilarele si celelalte vase mici de sange din creier. Hipertensiunea cauzata de imbatranire sau alte boli poate contribui la inrautatirea starii de sanatate. Este o boala periculoasa, intrucat creierul este foarte sensibil la nivelul de oxigen. Orice scadere a oxigenarii creste riscul accidentelor vasculare
b) diabetica: este o complicatie a diabetului zaharat care poate duce la retinopatia diabetica, afectare renala cu insuficienta renala cronica si/sau neuropatie diabetica. De regula, se manifesta la pacientii care nu tin sub control diabetul. Practic, peretii capilarelor si a celorlalte vase de sange sunt vatamati si printre leziuni se scurg glicoproteine, lucru care pune piedici activitatii sanguine normale. Astfel, oxigenarea tesuturilor are de suferit, lucru care la randu-i, poate duce in timp la necrozarea tesuturilor. De regula, acest lucru se intampla in timp si doar in extremitati (in zona picioarelor in special), acesta fiind motivul pentru care, in cazurile extreme, ajung sa fie amputate labele picioarelor (si nu numai).

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5