Manevra Valsalva – cand se efectueaza si de ce

Manevra Valsalva este una dintre cele mai intrebuintate manevre in medicina. Ea are multiple intrebuintari printre care se afla si diagnosticarea sau controlul unor aritmii (precum TPSV), dar poate ajuta si la diagnosticarea insuficientei cardiace. Este de asemenea folosita folosita si in medicina dentara dupa extragerea unui molar din maxilarul pentru a evidentia o eventuala fistula sau perforatie antrala. De asemenea, este folosita si de catre multi atleti in zona sporturilor de forta, cu scopul de a utiliza la maxim muschii stabilizatori ai abdomenului, pentru a fi cat mai stabili in timpul probelor sportive.

Manevra Valsalva presupune o expiratie fortata, dar cu glota inchisa. Pentru a intelege utilitatea acestei manevre, trebuie inteles raspunsul corpului, care are 4 faze: crestere a presiunii intracardiace, reducerea intoarcerii venoase, eliberarea presiunii, cresterea intoarcerii venoase.1) Cresterea presiunii intracardiace. La cresterea presiunii toracice, sangele este impins din venele pulmonare in atriul stang. Acest lucru duce la o crestere usoara a volumului de ejectie in primele cateva secunde.

2) Reducerea intoarcerii venoase. Pentru ca presiunea toracica este crescuta, intoarcerea venoasa a sangelui in atriul drept este diminuata. Prin urmare, si cantitatea de sange din circulatia pulmonara va avea de suferit, dar si volumul de ejectie va fi diminuat. Prin urmare, mai putin sange in circulatia sistemica arteriala si capilara va duce la o vasoconstrictie compensatorie. Prin urmare, va avea loc o crestere a presiunii, dar pe fondul intoarcerii venoase scazute, va aparea o tahicardie compensatorie.

3) Eliberarea presiunii din cavitatea toracica. Cel care efectueaza manevra se relaxeaza si elibereaza presiunea din cavitatea toracica, permitand astfel aortei si trunchiului arterei pulmonare sa se expansioneze. Apare un dezechilibru intre intoarcerea venoasa din atriul stang si cresterea volumului aortic, astfel ca in prima faza, volumul de ejectie scade minimal. Totusi, cum intoarcerea venoasa revine la normal, volumul de ejectie creste apoi.

4) Cresterea intoarcerii venoase. Are loc o crestere a volumului de ejectie peste normal (termen numit overshooting) pe fondul sangelui mentinut in teritoriul venos in timpul fazei 2, insa e doar temporar, dupa care revine la normal. De asemenea, pe masura ce volumul de ejectie revine la normal, tahicardia compensatorie din faza a doua se va diminua, iar ritmul inimii va deveni la normal.

Orice abatere de la acest tipar poate sugera fie o diminuare a functiei inimii, fie o perturbare a sistemului autonom de control a inimii.

Utilizarile clinice ale manevrei Valsalva

Utilizarile clinice cuprind:
1) Evaluarea in vederea stabilirii diagnosticului de insuficienta cardiaca. Daca pacientii au intr-adevar insuficienta cardiaca, fenomenul de overshooting va fi alterat consecutiv disfunctiei ventriculare stangi.

2) Controlul tahiaritmiilor supraventriculare de tipul tahicardiei paroxistice supraventriculare. Eficienta manevrei valsalva in TPSV este moderata, cu mentiunea ca pacientii tind sa reintre in tahiaritmie la scurt timp dupa finalizarea manevrei.

3) In explorarile imagistice precum in explorarile de dupa tireodectomie, in diagnosticarea varicocelului, in diagnosticarea hemangioamelor hepatice, precum si ale unor disfunctii venoase.

4) In accentuarea zgomotelor supraadaugate ale inimii. Suflul din stenoza aortica este diminuat din cauza faptului ca manevra valsalva reduce volumul diastolic al ventriculului stang, prin urmare cantitatea care va fi ejectata va fi mai mica. Totusi, manevra accentueaza suflul sistolic din cardiomiopatia hipertrofica obstructiva pentru ca in cursul cresterii presiunii in cavitatea toracica se accentueaza obstructia.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5