Litotomie – definitie si informatii generale


Prin litotomie intelegem interventia chirurgicala prin care se elimina calculii de la nivelul rinichilor, vezicii biliare sau renale. Cuvantul provine din alaturarea cuvintelor grecesti “lithos” – inseamna piatra – si “tomos“, care se refera la procesul de taiere. Procedura este efectuata de catre un chirurg si este invaziva, intrucat presupune o incizie la nivelul organelor in care s-au format calculii.

Atentie: lipotimia nu este acelasi lucru cu litotripsia, intrucat cea de-a doua procedura este minim invaziva si presupune sfaramarea calculilor pana la stadiul in care acestia pot fi eliminati natural prin uretra.

Operatiile de litotomie exista inca de dinaintea lui Hristos. Ammonius, de exemplu, celebrul chirurg al Alexandriei (a trait in perioada anilor 200 ien) a fost printre primii chirurgi care efectua incizii pelviene pentru a scoate pietrele formate in rinichi. Problema principala a operatiilor era faptul ca erau extrem de dureroase pentru bolnavi, neexistand niciun fel de anestezie in acele vremuri. Bineinteles, cei operati se confruntau adesea si cu infectii in urma operatiilor, insa existe destule dovezi ca unele dintre ele ar fi fost efectuate cu succes.

Apoi, pe masura evolutiei tehnologice, modul de operatie, cat si instrumentele, au evoluat foarte mult. Abia in secolul 19 a fost inventata litotripsia de catre chirurgul francez Jean Civiale, interventie care a scazut considerabil infectiile si complicatile post-operatorii, cat si eventualele decese.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5