L-Carnitina – definitie, roluri si eficacitate


Carnitina este un produs sintetizat din aminoacizii lizina si metionina si are ca rol principal, in metabolismul celuleor vii, in descompunerea tesutului adipos si in transformarea lui in energie. Aceasta substanta se gaseste, sau mai bine zis, exista sub forma de 2 izomeri, dintre care doar unul este activ din punct de vedere biologic, anume l-carnitina. Celalalt steroizomer, d-carnitina, nu este activ din punct de vedere biologic, motiv pentru care cei mai multi oameni se refera doar la prima forma.
In ceea ce priveste sinteza acestei substante, ea este formata din aminoacizii lizina si metionina la nivelul ficatului si al rinichilor, deci este un produs in mod natural. Cu toate acestea, cantitatea medie secretata este insuficienta pentru cei mai multi oameni, astfel ca, pe fondul existentei ei in multiple suplimente de slabit, multi oameni (atleti si sedentari deopotriva) aleg sa se suplimenteze cu l-carnitina cu doze de pana la 6000 de mg pe zi.

Rolul l-carnitinei in descompunerea acizilor grasi

Multa lume nu stie, insa mai toate tipurile de tesuturi utilizeaza acizi grasi cu lant lung pentru producerea de energie. Exceptie de la regula face creierul. Pentru a fi produsa energie prin sinteza ATP (sinteza -fosforilare oxidativa – cu eliberare de energie, la nivelul mitocondriilor, la nivel celular), acizii grasi trebuie sa ajunga la nivelul mitocondriilor. Acest lucru se face cu ajutorul l-carnitinei, care ajuta in transportul transmembranar.
Cu alte cuvinte, atunci cand corpul este in stare de deficit caloric, aceasta substanta va ajuta la transformarea tesutului adipos in energie, facand astfel ca dieta sa fie mai eficienta, iar pierderea tesutului adipos sa fie mai rapida.
In ceea ce priveste doza zilnica de la care incep sa apara efecte pozitive in timpul perioadei de slabire, ea variaza destul de mult de greutatea corporala a utilizatorilor. Din experienta unor sportivi de top, se pare ca doza minima eficace este 2000 de mg, insa pentru accelerarea rezultatelor se poate urca pana la 4000-6000 de mg pe zi.

Utilizari medicale

Desi cei mai multi oameni folosesc acest supliment pentru ajutorul oferit in diete, e bine sa stiti ca aceasta substanta este folosita si in terapiile medicale. De exemplu:
a) in cardiologie:

  • angina: conform unor studii, se pare ca l-carnitina poate fi folosita complementar pe langa medicamentele obisnuite pentru a tine sub control durerile pectorale sau cel putin pentru a reduce simptomele anginei;
  • stop cardiac si insuficienta cardiaca: numarul studiilor care atesta ca aceasta substanta poate ajuta la refacerea pacientilor este relativ mic si o parte din comunitatea medicala inca nu este de acord cu acest lucru. Totusi, sunt dovezi care sugereaza ca probabilitatea unui al doilea stop cardiac de la inceperea administrarii cu acest compus este semnificativ mai redusa;

b) in neuropatia diabetica: Desi inca mai este nevoie de studii aprofundate, exista teste care sugereaza ca acetyl-l-carnitina poate ajuta la refacerea nervilor afectati, precum si la reducerea durerilor.
c) bolile renale: dupa cum stiti, rinichii sunt cei care produc aceasta substanta, deci in special in cazul bolnavilor care fac dializa, corpul poate intra foarte usor in deficit. Totusi, administrarea de l-carnitina trebuie facuta numai cu acordul medicului;
d) Problemele de memorie si boala Alzheimer: studiile arata ca acest aminoacid poate incetini progresul bolii Alzheimer si ca poate ajuta la tratarea depresiei. Totodata, se pare ca da o mana de ajutor in plus atunci cand este combinat cu lecitina, mai ales in cazul varstnicilor.
e) Hipertiroidism: acest aminoacid poate atenua o parte din simptomele tiroidismului. Dintre ele fac parte tremorul, insomiile, palpitatiile cardiace si starile de nervozitate. Totusi, modul in care actioneaza asupra acestor stari este unul prea putin studiat/demonstrat, motiv pentru care mai sunt necesare studii temeinice pentru a intelege exact acest fenomen.

Surse naturale


L-carnitina se gaseste si in diferite mancaruri. Cea mai mare concentratie se gaseste in carnea de vita (aproximativ 95 de mg la 100 de grame de carne cruda), pe locurile imediat-urmatoare situandu-se carnea de porc (30 de mg/100 de grame), codul si pieptul de pui (cu aproximativ 20 de mg/100 de grame). Dozele maxime per portie nu trebuie sa depaseasca 2000 de mg, intrucat exista cateva studii care sugereaza ca organismul uman nu poate absoarbe mai mult de 2 grame/portie. Tocmai de aceea, in cazul in care utilizatorii decid administrarea unor doze mai mari, ele trebuie impartite in mai multe portii zilnice.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5