Humagrip – prospect, pret si indicatii terapeutice

Ce este Humagrip? Este un medicament cu efect decongestiv, dar care si reduce intensitatea durerilor periferice (are rol analgezic), care reduce febra, dar care are si efect antihistaminic H1 (adica stopeaza receptorii sensibili la histamina, impiedicand eliberarea histaminei de la nivelul celulelor mastocite). Humagrip se recomanda in tratamentul starilor de durere si gripa, mai ales daca sunt insotite de stari febrile si alte simptome caracteristice. Este un tratament de scurta durata, o cutie continand doza suficienta pentru 4 zile de tratament.

Ce contine acest medicamentIn functie de forma de administrare, daca e comprimat sau capsula, acest medicament are urmatoarele substante active:
a) capsula: paracetamol 500 mg alaturi de maleat de clorfeniramina in doza de 4 mg;
b) comprimat: paracetamol in doza de 500 de mg, alaturi de clorhidrat de pseudoefedrina (un alfa-simpatomimetic) in doza de 60 de mg;

De asemenea, capsula mai contine si diferiti excipienti precum talcul, indigotina, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu etc.

A nu se consuma acest medicament daca:

Huma grip nu trebuie administrat in urmatoarele cazuri:
1) daca utilizatorii sunt alergici la substantele active sau la oricare dintre excipienti;
2) daca utilizatorii au sub 15 ani;
3) daca femeile sunt gravide sau daca alapteaza;
4) daca utilizatorii sufera de insuficienta hepatica, renala sau cardiaca, mai ales daa sufera de hipertensiune arteriala severa (sau in faza incipienta, controlata prin medicamentatie specifica);
5) daca utilizatorii prezinta risc de dezvoltare de glaucom cu unghi inchis;
6) daca printre riscurile la care sunt supusi utilizatorii se includ accidente vasculare cerebrale;
7) daca pacientii prezinta insuficienta coronariana (arterele coronare sunt cele care vascularizeaza nutritiv inima;
8) daca administrarea ar presupune asocierea cu inhibitori de monoaminooxidaza, medicamente folosite fie pe post de antidepresive, fie in managementul bolii Parkinson, precum iproniazida, de exemplu;
9) daca administrarea ar presupune asocierea cu metilfenidat, un medicament din gama amfetaminelor, cu un foarte puternic efect stimulator al sistemului nervos central;
10) la pacientii care prezinta risc de aparitie a retentiei de urina in corp, ca urmare a bolilor care apar la nivelul aparatului excretor;
11) impreuna cu medicamente care fac vasoconstrictie arteriolara si nu numai, precum lisurida, bromocriptina, cabergolina;
12) impreuna cu medicamente care contin substante active folosite pentru decongestionarea nasului, respectiv pentru ameliorarea simptomelor de nas infundat, medicamente bazzate pe fenilpropanolamina, efedrina sau fenilefrina;
prospect humagrip

De Stiut

O cutie de Humagrip contine medicamentia pentru 4 zile de tratament. Daca dupa aceste 4 zile utilizatorii nu observa imbunatatiri in starea de sanatate, ar trebui sa se adreseze medicului, la fel si daca observa eventual efecte adverse precum cresterea ritmului inimii, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale, aparitia greturilor etc. A se vedea si paragraful despre eventualele efecte adverse la Humagrip.

De asemeea, la pacientii cu insuficienta renala, pe fondul faptului ca atat paracetamolul, cat si excipientii lui ajung in urina finala, acest medicament nu trebuie administrat mai devreme de o data la 8 ore.

De asemenea, deoarece pseudoefedrina are si efect vasoconstrictor, administrarea acestui medicament se va face cu atentie la bolnavii la care exista deja o hipertensiune arteriala, care au hipertiroidism sau alte boli cardiace, precum si daca au diabet zaharat. Fiind o substanta din clasa simpatomimeticelor, se va evita asociarea cu un alt medicament care sa contina substante din aceeasi clasa (puteti intreba medicul sau farmacistul), care poate da totusi efecte adverse precum agitatie si insomnie, tulburari de comportament si, foarte rar, halucinatii si convulsii.

La batranii care sufera de hipotensiune, care preinta vertij, constipatie cronica sau hipertrofie benigna de prostata, acest medicament trebuie administrat cu atentie.

ATENTIE SPORTIVI! Din cauza continutului bogat de pseudoefedrina, exista riscul ca eventualele teste doping sa iasa pozitive, motiv pentru care fie acest medicament nu se va administra inainte de competitiile sportive, fie se va comunica ofiterilor ANAD/WADA despre administrare, poate impreuna cu o prescriere medicala din partea medicului de familie.

Utilizarea impreuna cu alte medicamente

Acest medicament va fi administrat dupa indicatiile medicului, dupa ce acesta va fi fost informat cu privire la eventuala administrare in paralel a urmatoarelor medicamente:
1) Linezolid, un antibiotic folosit in tratamentul bacteriilor Gram pozitive, care sunt rezistente la alte antibiotice.
2) medicamente din gama inhibitorilor a selectivi a monomaminooxidazei’
3) medicamente cu activitate dopaminergica care fac parte din gama alcaloizilor de ergot, folositi in terapia si management-ul bolii Parkinson, medicamente precum bromocriptina, cabergolina, pergolid;
4) Medicamente cu efect vasoconstrictor precum metisericid, dihidroergotamina, metilergometrina etc;

De asemenea, din cauza continutului bogat in clorfeniramina, pe parcursul celor 4 zile de tratament nu se va consuma alcool si nici alte medicamente cu caracter sedativ/calmant, mai ales de catre soferi, carora le poate fi afectata vigilenta la volan.

Humagrip in sarcina

Femeile gravide si cele caretocmai au nascut nu ar trebui sa administreze acest medicament din cauza continutului de pseudoefedrina. Desi nu exista riscul aparitiei unor malformatii, lucru atestat clinic, pseudoefedrina are un efect toxic asupra embrionului, putand produce tahicardie fetala si hiperactivitate fetala, motiv pentru care nu se recomanda decat in cazurile in care este absolut neccesara.

De asemenea, Humagrip nu se va administra nici de catre femeile care alapteaza, pentru ca pseudoefedrina trece in laptele matern si poate duce la aparitia tahicardiei la sugar.

Administrarea acestui medicament

Durata maxima de administrare a Humagrip este de 4 zile. Un pachet contine doza maxima per zi de 3 comprimate si o capsula, capsula fiind destinata administrarii inainte de culcare. Nu se vor lua la un interval mai mic de 4 ore sau de minim 8 ore la pacientii cu insuficienta renala cronica, asta in cazul in care medicul a fost de acord cu administrarea acestui medicament.

Posibile Reactii Adverse

Ca orice alt medicament, si acesta poate duce la aparitia unor efecte secundare, cu toate ca ele nu apar la toate persoanele.Intrucat medicamentul are atat paracetamol, cat si pseudoefedrina si clorfeniramina, reactiile secundare pot fi provocate in functie de substanta la care se prezinta sensibilitate.

a) reactii posibile provocate de pseudoefedrina: pot aparea dureri de cap, cresterea tensiunii arteriale, transpiratii, infarct miocardic, crize de glaucom, anxietate, xerostomie (adica uscarea gurii), tremor la nivelul membrelor, eruptii cutanatate sau edem Quincke, soc anafilactic;

b) reactii posibile cauzate de paracetamol: sunt foarte rare si pot include eruptii cutanate, bronhospasme, leucopenie, pancitopenie (adica o scadere globala a tuturor elementelor figurate ale sangelui).

c) reactii posibile cauzate de clorfeniramina: anemie hemolitica, trombocitopenie, tulburari de coordonare, tremor, dificultati de concentrare, somnolenta, hipotensiune etc.

Daca ati uitat sa luati o doza, nu luati 2 doze pentru a compensa. Daca ati luat mai mult Humagrip decat e necesar si apar efecte secundare, adresati-va de urgenta medicului sau la o unitate de primiri urgente impreuna cu cutia si prospectul acestui medicament.

Acest articol nu substituie prospectul original (este o rescriere intr-un limbaj mai accesibil) si nici sfatul medical specializat.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5