Histoplasmoza pulmonara – definitie

Histoplasmoza pulmonara este o infectie fungica, consecinta a actiunii microorganismului numit Histoplasma Capsulatum, localizata cel mai adesea la nivelul parenchimului pulmonar.
Microorganismul mentionat mai sus, anume Histoplasma Capsulatum, este un fung care se dezvolta sub forma de mucegai. Asadar, el se dezvolta in special in zonele cu grad mare de umiditate, precum si in zonele frecventate de lilieci si anumite pasari
Aceasta infectie nu este una care sa se dezvolte intr-un ritm foarte rapid, motiv pentru care cei mai multi pacienti nu prezinta simptome si nici nu realizeaza ca e ceva in neregula cu ei. Primele simtpome incep sa apara atunci cand bolnavii au un sistem imunitar scazut, cel mai adesea datorat la pacientii la care capacitatea sistemului imunitar a fost redusa la minim pe cale medicala (imunosupresati), la pacientii bolnavi de sindromul imunodeficitar (SIDA), precum si la cei care au primit recent un organ.
Diagnosticul se face prin prelevarea unei culturi de sputa si prin lavaj bronhoalveolar.

In functie de gradul de dezvoltare al histoplasmozei pulmonare, medicii recurg, cel mai adesea la medicamente precum itraconazol, ketoconazol, amfotericina B.

In ceea ce priveste daunele pe care aceasta infectie le provoaca, in prima faza pacientii resimt febra si tuse, transpiratii nocturne inexplicabile si scadere in greutate. Se prea poate ca, in timp, boala sa evolueze spre stadiul de emfizem pulmonar, cu complicatii precum distrugerea de alveole pulmonare si aparitia de bule.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5