Hipotalamus – localizare, definitie si roluri

Din punct de vedere anatomic, hipotalamusul este pozitionat in partea ventrala a diencefalului, chiar sub talamus si deasupra glandei hipofize. Hipotalamusul, in ciuda dimensiunii sale mici (la adulti, dimensiunea medie e similara cu cea a unei alune) are o multime de roluri, insa de departe cel mai important e faptul ca, cu ajutorul glandei hipofize, face o legatura intre sistemul nervos si sistemul endocrin.
imagine hipotalamus


In principiu, aceasta portiune a creierului controleaza temperatura corpului, senzatiile de foame, sete si oboseala, dar si ciclul circadian, dar are un rol important si in procesul de homeostaza.
Principalii stimuli la care hipotalamusul raspunde sunt:

1) lumina, factor determinant pentru ciclul circadian;
2) diferiti stimuli olfactivi (feromonii pot fi un exemplu);
3) gonade, corticosteroizi si glucocorticoizi.
4) informatii trimise de catre inima, stomac si de catre sistemul reproductiv;
5) temperatura exterioara;
6) actiunea unor anumite substante interne. Printre ele se afla leptina, insulina, hormoni pituitari, citokine, etc;
7) stres;
8 diferite microorganisme care ajung in corp. Cum el este responsabil pentru mentinerea temperaturii corporale, primeste informatii care ii spun sa creasca temperatura corpului, lucru care face parte din sistemul de aparare intern, intrucat o temperatura crescuta jeneaza dezvoltarea microorganismelor ajunse in corp.

Hormoni secretati de catre hipotalamus

Principali hormoni secretati de aceasta parte a creierului sunt:
1) oxitocina – hormon peptidic cu rol in dilatarea colului uterin si in provocarea secretiei de lapte;
2) dopamina;
3) vasopresina – numit si hormonul antidiuretic, el stimuleaza rinichii sa conserve apa si de asemenea, are un rol important in homeostazie;
4) diferiti hormoni stimulatori pentru productia/inhibarea hormonilor de cresterea, a prolactinei, a hormonilor adrenocorticali, a unor hormoni tiroidieni si a gonadotropinelor.

Boli


Dat fiind faptul ca hipotalamusul este legat de glanda hipofiza, cele mai multe boli le vor afecta pe ambele. Orice problema de sorginte hipotalamica poate duce la dereglarea hormonilor luteinizanti, a stimulatorilor pentru hormonii tiroidieni, a beta-endorfinelor, a hormonilor adrenocorticali, etc.
Cele mai frecvente boli asociate dereglarilor hipotalamusului sunt:
a) hipertiroidismul tertiar, ca urmare a deficitului congenital de TRH, a unor leziuni in zona capului, dar si ca urmare a tratamentului indelungat cu hormoni de crestere.
b) diabet insipid, boala caracterizata prin senzatie de sete intensa si urinari frecvente, ca urmare a dereglarii hormonului antidiuretic. Desi numele poate duce cu gandul la diabetul zaharat, aceste 2 boli nu au nicio legatura.
c) hipopituitarism, boala care apare ca urmare a deficitului de hormoni, care poate afecta sistemul de reproducere, dar si cel de reglare al tensiunii arteriale.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5