Hipertricoza – definitie si tratament


Hipertricoza se incadreaza fara probleme in categoria bolilor extrem de rare. In ultimii 700 de ani s-au cunoscut aproximativ 150 de cazuri, astfel ca nu se cunoaste in detaliu fiecare aspect al acestei boli. Denumita si sindromul Ambras sau sindromul omului-varcolac, boala este caracterizata prin cresterea anormala a parului in toate zonele corpului, chiar si in zonele in care pilozitatea ar trebui redusa la minim.

De regula, se disting 2 mari tipuri de hipertricoza:
a) generala, in care cresterea in exces a parului este
b) localizata, in care pilozitatea in exces se manifesta doar intr-o anumita zona a corpului.
De asemenea, e important de mentionat ca aceasta boala poate fi congenitala sau pur si simplu poate aparea ca efect secundar la unele medicamente, spre deosebire de hirsutism, boala care se manifesta pe fondul unor schimbari hormonale.

Formele congenitale sunt extrem de rare, iar in cazul lor, pilozitatea in exces este prezenta inca de la nastere (corpul bebelusului este acoperit de par). Singurele portiuni neafectate de aceasta problema sunt palmele, talpile si mucoasele. Exista posibilitatea ca gravitatea hipertricozei congenitale sa scada in timp si sa devina localizata, insa acest lucru nu se intampla la toti oamenii.
om suferind de hipertricoza generala
In ceea ce priveste hipertricoza dobandita, ea este adeseori asociata cu boli precum cancerul, hipertiroidismul sau chiar si anorexia si forme avansate de sindrom imuno-deficitar (SIDA). De asemenea, ea poate aparea ca urmare a unora dintre medicamentele urmatoare: fenitoina, ciclosporina, minoxidilul (substanta care se foloseste pentru cresterea parului, dar care determina caderea lui la scurt timp de la stoparea administrarii) si unii dintre steroizii anabolizanti utilizati in exces.

Tratament si management


Nu exista un tratament pentru hipertricoza, indiferent de forma ei. Cei mai multi oameni care sufera de aceasta boala apeleaza la epilare, insa efectul nu este unul de durata. Terapia cu lumina intens pulsata, folosita adesea in saloanele de epilare definitiva, nu este intotdeauna o solutie pentru simplul fapt ca ea nu are niciun efect asupra firelor albe. Tocmai de aceea, trebuie avuta in vedere si epilarea prin electroliza (foloseste curent galvanic), intrucat spre deosebire de lumina intens pulsata, aceasta tehnica actioneaza cu succes in cazul tuturor firelor de par. Exista medicamente menite sa opreasca cresterea locala a parului, insa ele sunt in faza de testare si nu au intotdeauna eficacitatea dorita, motiv pentru care nu au fost inca lansate pe piata.

Resurse:
1. Journal of the American Academy of Dermatology, nr. 48/2003: paginile 169-171;
2. Dermatologie Clinica, Saunders, pagina 769;
3. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine, pagina 651;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5