Hipermenoree

Prin hipermenoree intelegem o cantitate mare de sange menstrual, cantitate substantial mai mare fata de cea pierduta in mod normal in timpul menstruatiei, chiar daca pierderea de sange are loc normal, conform orarului ciclului menstrual. Termenul de hipermenoree este confundat adeseori cu termenul de menoragie, insa acesta din urma facereferire la o pierdere excesiva de sange pe o perioada mai lunga de timp.

De regula, aceasta anomalie nu este singulara. Ca urmare, toate femeile care pierd sange excesiv pe durata menstruatiei ar trebui sa se prezinte la doctor, intrucat sunt sanse sa prezinte boli sau alte conditii de care nu sunt constiente (aparitia unor polipi, a unor inflamatii sau chiar a unor tumori maligne). Eventual, se poate face si un set de analize, intrucat pierderea excesiva de sange poate si un simptom pentru o forma de trombocitopenie (un numar mai mic de trombocite), leucoza (crestere anormala a celulelor albe, de regula pe fondul unor infectii) sau chiar pentru boli cardiace.

Exista si cazuri de hipermenoree pur functionala, conditie neinsotita de vreun proces patologic, ci doar aparuta sub actiunea prelungite a corpului galben. Pentru astfel de cazuri, biopsia de endometru (mucoasa interna a uterului) si dozarea pregnandiolului sunt concludente. In ceea ce priveste biopsia de endometru, ea se executa pentru a evidentia prezenta sau lipsa unor procese patologice, procese precum zone proliferative, precum si o eventuala incetinire in reparatia post-sangerare a mucoasei uterului.

Sursa articol: Ginecologie Endocrinologica, Editia a IV-a revizuita si completata, de Petrache Vartej, Ioana Vartej si Catalaina Poiana.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5