Hemotorace – definitie si ce inseamna

Prin termenul de hemotorace se intelege acumularea de sange in cavitatea pleurala, adica in cavitatea dintre cele 2 foite care invelesc plamanii si in care, in mod normal, ar trebui sa fie o cantitate foarte mica de lichid pleural. De regula, apare in urma contuziilor sau a plagilor la nivelul toracelui, cel mai adesea prin lezarea vaselor intercostale sau prin lezarea arterei mamare interne. Desigur, poate aparea si in cazul plagilor sau a traumatismelor care intereseaza vase mari din cavitatea toracica, precum si inima in sine.Odata ce se acumuleaza sange in cavitatea pleurala, plamanul se va colaba, iar pacientul va dezvolta o insuficienta respiratorie acuta restrictiva, respectiv nu va mai putea sa respire eficient. Factorii de care depinde gravitatea hemotoracelui sunt cantitatea si debitul hemoragiei, in functie de care se poate ajunge la conditii precum soc hemoragic, insuficienta cardio-circulatorie etc.

Cum se trateaza hemotoracele? Prin toracostomie urmata de drenjaul cavitatii pleurale. In cazurile grave de hemotorace, se deschide cavitatea toracica si se cauta arterele lezate, dupa care se repara.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5