Glicemie mare? Iata valori normale si alte recomandari!

Termenul de glicemie se refera la valoarea glucozei in sange. Dupa cum probabil stiti deja, valori prea mari ale glicemiei inseamna de cele mai multe ori diabet, insa trebuie facute cateva precizari, pentru ca valorile pot fluctua, dar si alte boli sau administrarea de anumite medicamente pot duce la o crestere a zaharurilor in sange.Valorile normale ale glicemiei la persoanele sanatoase este: 65-110 mg/dl, respectiv valori de 5,4-5.7 mmol/L (difera unitatea de masura de la laborator) , valori obtinute in urma unei testari dupa o perioada de post alimentar de cel putin 8 ore, incluzand aici si bauturile care contin calorii. Valorile posibil sa difere de la laborator la laborator, insa acest interval de referinta este considerat sigur.

Ce trebuie inteles e faptul ca glicemia nu se testeaza niciodata imediat dupa o masa, ci fie pe stomacul gol dupa perioada de post amintita mai sus, sau la circa dupa 2 ore dupa masa, atunci cand valorile ar trebui sa scada semnnificativ la sub 140 de mg/dl.

Cauze de glicemie marita

Ziceam mai sus ca pentru cresterea nivelului zaharurilor in sange pot fi mai multe cauze:
1) Diabetul de tip 1, insulino-dependent, in care pancreasul insular (cel care produce hormonii care controleaza glicemia, este atacat de catre sistemul imun.
2) Diabet de tip 2, in care corpul devine in principal rezistent la actiunea insulinei secretata in cantitati normale.
3) Raspunsul corpului in infectii, in stresul de dupa interventiile chirurgicale, in arsuri, atunci cand sunt secretati hormoni de stres (cortizol), care actioneaza asupra ficatului favorizand obtinerea de glucoza printr-un proces numit gluconeogeneza.
4) Sindrom Cushing – in care secretia de cortizol este marita.
5) In Insuficienta renala cronica, la acesti bolnavi diabetul fiind adesea asociat
6) La bolnavii tratati cu glucocorticoizi, intrucat cortizolul stimuleaza producerea de glucoza prin procesul de gluconeogeneza amintit mai sus.
7) la gravidele care dezvolta diabet gestational.
8) feocromocitom – o tumora la nivelul glandei suprarenale, mai exact in zona medulosuprarenala, tumora care stimuleaza producerea de hormoni din clasa catecolaminelor (adrenalina, de exemplu), care stimuleaza producerea de glucoza.
9) hipertiroidismul – pentru ca hormonii tiroidieni stimuleaza glicogenoliza (adica desfacerea moleculei de glicogen, principalul mod de stocare a glucozei), prin urmare mai multa glucoza in sange.

Glicemie mare? Ce e de facut?

In primul rand, controlul medical periodic nu ar trebui sa lipseasca de la nimeni. In principiu, daca vorbim de o glicemie mare, putem trasa 2 situatii mai principale, presupunand ca nu exista alti factori care sa influenteze rezultatul:
glicemie a jeun intre 110-126 mg/dl = glicemie bazal modificata, stadiu numit mai demult prediabet. Ar trebui sa consultati un medic neaparat, eventual sa va programati pentru un test de toleranta la glucoza. Exista voci care spun ca, in acest stadiu, se poate reveni la o glicemie normala cu modificari ale stilului de viata.
glicemie peste 126 mg/dl, caz in care trebuie vorbit cu un diabetolog cat mai devreme posibil, eventual si cu un doctor generalist, pentru a evalua si eventuale alte cauze.
Diabetul este o boala cronica de temut, care desi actioneaza lent, duce in timp de multiple probleme, de aceea managament-ul lui si tinerea lui sub control prin modificari ale stilului de viata sau/si medicamentos.

Cine trebuie sa isi masoare glicemia periodic

Glicemia trebuie masurata fie pe stomacul gol, dimineata, fie dupa cateva ore de post alimentar. Mai expusi diabetului sunt cei care au in familie diabetici, persoanele de peste 40-45 de ani, persoanele obeze, persoanele care au infectii recurente (surplusul de glucoza, eventual glucoza care ajunge in tractul urinar dupa depasirea pragului renal de 180 de mg/dl, este un excelent factor pentru dezvoltarea coloniilor bacteriene) sau persoanele care lucreaza in medii stresante sau care au suferit interventii chirurgicale masive.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5