Flutter atrial – tratament si diagnostic

Ce este flutter-ul atrial? Este o aritmie in care atriile miocardului se depolarizeaza de circa 250-300 de de ori. Practic, ritmul sinusal (cel normal) este alterat pe fondul perturbari sistemului de conducere de la nivelul inimii, anume existenta unui circuit de macro-reintrare atriala de la nivelul atriului drept. Acest circuit de reintrare este la nivelul atriului drept si este delimitat de structuri precum vena cava inferioara cu valva lui Eustachio, orificiul sinusului coronar, inelul tricuspidian si crista terminalis. Caracteristic pentru aceasta aritmie e faptul ca undele sunt egale (si veti vedea, pe electrocardiografie,ele au un aspect de dinti de fierastrau. Astfel, ajung mai multi stimuli la nodul atrioventricular, insa acesta este refractar la numarul mare de stimuli, astfel ca depolarizarea ventriculilor nu coincide cu numarul impulsurilor venite de la atrii.

Mecanismul reintrarii in flutter-ul atrialMecanismul poate fi tipic, respectiv atipic.
a) mecanismul tipic implica si istmul cavo-tricuspid, in care circuitul de reintrare are o forma circulara.
b) mecanismul atipic – nu implica istmul cavo-tricuspid, care are circuitul de reintrare in forma de spirala.
Este important de inteles mecanismul sau mai bine zis, conditiile care faciliteaza aparitia acestei aritmii: sunt zone cu viteze diferite de conducere a impulsurilor, zone cu perioade refractare diferite, precum si focare ectopice care duc la aparitia multiplelor impulsuri atriale.

Este important de inteles si rolul istmului cavo-tricuspid in mecanismul aritmiei: acesta are o viteza de conducere mai lenta, astfel incat unele celule implicate in circuit au suficient timp pentru a iesi din perioada refractara absoluta (cea in care nu se pot depolariza) si astfel se pot depolariza mai repede.

In 9/10 cazuri, flutter-ul atrial tipic are sens apus acelor de ceasornic, insa poate exista mai rar si flutter cu unde F cu acelasi sens ca cel al acelor de ceasornic.

Cauze de flutter

Putem intalni aceasta aritmie:
1) la pacienti cu cardiopatie ischemica
2) la pacienti cu infarct miocardic acut
3) la pacienti cu stenoza mitrala
4) la pacienti cu cardiomiopatii
5) la pacienti cu cord pulmonar cronic/acut
6) la paicienti cu pericardite
7) la pacienti cu tulburari hormonale, de tipul hipertiroidismului, de exemplu.
8) defect de sept atrial

In ceea ce priveste tabloul clinic, intrucat aceasta aritmie poate aparea in multiple patologii, tabloul difera mult in functie de boala de baza de care sufera pacientii. De exemplu, ritmul poate fi regulat sau neregulat, caz in care vorbim de flutter cu transmitere neregulata.

Electrocardiograma

Electrocardiograma in aceasta aritmie contine un aspect caracteristic: unde F cu aspect de dinti de fierastrau. Undele F se observa pe electrocardiograma pe derivatiile D2, D3, aVF si V1, iar frecventa lor este de 200-350, variind n functie de varsta, dimensiuni atriale, medicamentatia pentru bolile de fond.
Exista posibilitatea ca ele sa nu fie vizibile usor, caz in care se poate folosi un truc: pot fi efectuate manevre vagale de tipul masajului de sinus carotidian, care au drept consecinta cresterea gradului de bloc in nodul atrioventricular. Astfel, undele F ar trebui sa poata fi diferentiate mai bine si de asemenea, permite si efectuarea unui diagnostic diferential fata de tahicardia sinusala, tahicardia paroxistica supraventriculara, tahicardia ventriculara.

Gradul de conducere la nivelul nodului atrioventricular este uzual de tip 2:1, ceea ce inseamna ca din 2 impulsuri, unul va fi condus prin nod. Exista posibilitatea de conducere 1:1, ceea ce inseamna ca fiecare impuls este condus, insa pe fondul frecventei de descarcare foarte mare (de circa 300 de impulsuri pe minut), acest caz reprezinta o urgenta mare, intrucat ventriculele nu se umplu cu sange suficient de mult, astfel incat sa poata sustine circulatia sistemica.
flutter atrial

Diagnosticul diferential al flutter-ului atrial

a) Tahicardie sinusala: cu unde p vizibile, cu o frecventa de peste 100 de batai pe minut, dar mai mica decat 150-160 de batai pe minut
b) Tahicardia paroxistica supraventriculara: frecventa ventriculara mare (asta inseamna ca undele de depolarizare se transmit la ventricul) daca este asociata si cu o frecventa de peste 350 a undelor F de flutter.
c) Tahicardie atriala cu bloc: aici exista unde p multiple, dar cu linie izoelectrica intre ele. De asemenea, frecventa este de sub 200 de batai pe minut.
d) Fibrilatie atriala: atunci cand pe derivatia urmata se vad unde mici f de fibrilatie sau se remarca absenta undelor p. Exista si situatia in care putem vorbi de fibrilatie si flutter pe aceeasi derivatie, caz in care vorbim de fibrilo-flutter atrial.
e) eventuale artefacte
f) tahicardie ventriculara: complexe QRS largi, aspect neregulat.

Tratamentul flutter-ului atrial

Sunt mai multe strategii la care putem apela. In principiu, ne intereseaza prevenirea emboliilor prin tratament anticoagulant, prevenirea recurentelor si prevenirea emboliilor.

Pentru a reveni la ritmul sinusal, se poate face conversie prin:
1) administrarea de antiaritmice: se poate administra ibutilid,dar cu foarte mare precautie, intrucat este un antiaritmic puternic, poate avea si efect proaritmic, existand riscul de dezvoltare a torsadei varfurilor, o aritmie care poate fi fatala. Se pot administra flecainida, propafenona, sotalol, amiodarona (la amiodarona trebuie urmarita cu atentie administrarea, intrucat poate duce la hipo/hipertiroidism indus iatrogen).
2) soc electric extern de energii joase, de exemplu de 25 J. Inainte de soc se pot administra antiaritmice de tip procainamida, chinidina) pentru a creste sansele de redobandire a ritmului sinusal.
3) electrostimulare atriala transesofagiana atunci cand nu socul electric extern nu are eficienta dorita.
4) ablatia cu radiofrecventa a istmului cavo-tricuspidian eventual asociata cu implantarea unui pacemaker
5) tratamentul patologiei de fond care a dus la dezvoltarea unui flutter atrial.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5