Facies – definitie si tipuri de faciesuri

Prin termenul de facies se intelege ansamblul de modificari ale fetei, modificari aparute pe fondul unei conditii patologice. In cartile de semiologie se vorbeste despre tipuri de faciesuri atat de evidente, incat permit medicilor sa puna un diagnostic inca de la prima vedere.

Schimbarile sunt evidente si nu pot fi confundate cu fizionomia individului obisnuit si nici cu trasaturi faciale. De ce? Pentru ca schimbarile sunt drastice, constante si de neconfundat pentru doctorul care a mai vazut astfel desemne. De regula, faciesurile pot fi de mai multe tipuri:
1) aparute pe fondul bolilor endocrine;
2) aparute pe fondul bolilor cardiace;
3) specifice bolilor pulmonare;
4) specifice bolilor digestive;
5) aparute in colagenoze;

Faciesuri specifice bolilor endocrine

Cele mai frecvente tipuri intalnite sunt cel:
a) hipertiroidian: intalnit in boala Basedow-Graves indeosebi, se caracterizeaza prin exoftalmie si prin aparitia semnelor Darymple si Rosenbach, in speta prin dezgolirea irisului, respectiv tremuraturi ale pleoapelor. Bolnavii cu Basedow Graves clipesc rar, plus ca unora li se hiperpigmenteaza zona suborbitala, iar in general, pot fi usor de diagnosticat, pentru ca au trasaturi faciale care arata ca si cum ar fi inspaimantati de ceva anume;
b) hipotiroidian: bolnavii cu hipotiroidism prezinta facies mixedematos, caracterizat printr-un aspect tumefiat al suprafetei faciale, un edem vizibil in jurul ochilor, piele extrem de uscata, dar si sprancene rare, mai ales in zona externa. In plus, toti bolnavii cu hipotiroidism sunt letargici si prezinta stari de somnolenta.
c) acromegalic: acromegalia este consecinta hipersecretiei de hormon somatotrop dupa inchiderea cartilajelor de crestere si se caracterizeaza prin oase proeminente. Oasele si viscerele cresc in grosime, mainile sunt mai groase, plus ca buzele se ingroasa, la fel si nasul si mandibula.
d) specific sindromului Cushing: se distinge printr-o cantitate mare de par pe buza superioara, plus ca fata are un aspect rotund. Boala apare pe fondul excesului de cortizol si, in general, de glucocorticoizi, deci bolnavii prezinta o retentie de apa vizibila. De asemenea, majoritatea bolnavilor care sufera de sindrom Cushing sunt si supraponderali;
e) specific bolnavilor de diabet: pometii lor se coloreaza in roz. E o culoare specifica, usor de observat;

Faciesuri intalnite in bolile cardiace

Cele mai intalnite tipuri sunt:
a) facies mitral: e recunoscut prin aparitia fenomenului cunoscut de roseata in obraji, fenomen insotit si de un aspect usor cianotic al buzelor;
b) Shattuck: tradeaza o afectiune polivalvulara si este caracterizat de o textura usor verzuie a pielii. De regula, aparitia acestei modificari este asociata cu o insuficienta a valvei tricuspide;c) pletoric al hipertensivilor: este recunoscut prin prezenta unui eritem la nivelul fetei, dar si prin prezenta capilarelor venoase dilatate la nivelul fetei.

In bolile pulmonare se intalneste deseori un aspect congestionat, insotit de cresteri de febra sau chiar de roseata de partea plamanului afectat, aspect numit si semnului lui Jacoud.

In bolile digestive apare faciesul hipocratic, in care bolnavii se deshidrateaza, au ochii infundati in orbite, extremitatile sunt cianotice, tegumentele sunt uscate, la fel si interiorul cavitatii bucale, iar extremitatile faciale devin mult mai vizibile.
Sursa articol: “Semiologie medicala si diagnostic diferential”, 2014, Editura Medicala, pagina 370;

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5