Ce este entezita? Este inflamatia entezei, adica a tesutului de legatura dintre tendoane sau ligamente si os. In mod normal, se disting 2 tipuri de enteze, fibroase si fibrocartilaginoase. Enteza fibroasa se insera direct pe os, iar cea cartilaginoasa trece prin zona tendinoasa cu fibroblaste dispuse orizontal, prin regiunea fibrocartilaginoasa bogata in condrocite, prin cartilajul fibro-calcifiat, urmand ca la final sa ajunga la os.
Etimologia cuvantului de enteza provine din cuvantul grec ἔνθεσις, care inseamna insertie. Entezita, inflamarea entezei, apare cu predilectie in spondilartritele seronegative.
Semne si simptome
Pacientii care sufera de aceasta conditie resimt dureri articulare, care apar atat la nivelul coloanei vertebrale, cat si la nivelul calcaiului lui Ahile si la nivelul articulatiei sacroiliace. O forma particulara o reprezinta tatalgia, care presupune dureri de intensitate variabila in locul in care tendonul lui Ahile se insera pe osul calcaneu, respectiv pe calcai, cu mentiunea ca tatalgia este specifica unei boli numite spondilita anchilozanta.
In explorarile radiologice se pot depista calcificari ale tendoanelor, fie reactii ale periostului (adica a membranei care inveleste osul).
Tratament
Tratamentul consta in medicamente care sa reduca inflamatia entezei din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, pe lista de preferinte aflandu-se medicamente precum indometacin, fenilbutazona sau naproxen.
Sursa articol: Medicina Interna, Bolile Aparatului Respirator si cele reumatice, Editura Medicala 2003