Emfizem pulmonar – simptome, cauze si tratament


Prin emfizem pulmonar intelegem o boala de lunga durata si progresiva a plamanilor, in care peretii alveolari sunt distrusi impreuna cu capilarele sanguine, lucru care afecteaza negativ/micsoreaza spatiul in care se face transferul de gaze de la nivel pulmonar. Astfel, capacitatea de a respira se micsoreaza, din ce in ce mai mult pe masura ce se avanseaza in timp. Din pacate, nu exista un tratament pentru aceasta boala, data fiind natura distrugerilor, insa simptomele pot fi controlate.

Cauze si factori de risc

Principalii factori de risc pentru aparitia emfizemului pulmonar sunt reprezentati de fumat si de mostenirile genetice (mult mai rar). Fumatul este principala cauza a acestei conditii, intrucat activeaza celulele inflamatorii din plaman si, in acelasi timp, inflamarea bronhiolelor, precum si niste enzime (proteaze) care ataca tesutul pulmonar.

Emfizemul poate aparea si a mostenirii genetice, ca urmare a deficientei de alfa-1-antitripsina, care in mod normal, ar proteja plamanul de actiunea enzimelor.

De asemenea, aceasta conditie poate surveni si in urma avansarii in varsta, ca urmare a pierderii elasticitatii. Totusi, simptomele nu sunt pe atat de progresive precum cele provocate de fumat.

Alte cauze, mai rar intalnite pot fi si:
1) administrarea intravenoasa a unor medicamente, in care substantele aditive sunt toxice pentru plamani;
2) deficiente imunitare;
3) sindromul Marfan;
4) expunerea prelungita la fum (nu numai de tigara);

Simptomele emfizemului pulmonar

De regula, simptomele se manifesta mai intai la pacientii sedentari trecuti de varsta de 50 de ani. Acestia acuza:
1) dificultati in respiratie, mai intai in timpul activittilor fizice, iar mai apoi, pe masura ce se avanseaza in varsta, si in timpul starilor de repaus;
2) respiratie zgomotoasa asemanatoare unui harait;
3) tuse seaca;
4) oboseala. In timp, pe masura ce boala devine din ce in ce mai avansata si plamanul este din ce in ce mai afectat, simplul act al respiratiei este epuizant;

Diagnosticul se pune pe baza istoricului si a aspectelor clinice, precum si pe baza unei radiografii si a unui test spirometric (care masoara volumul de gaze).

Tratament


Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta boala. Simptomele pot fi intr-o anumita masura controlate, dar numai impreuna cu niste schimbari in stilul de viata. Asta inseamna ca fumatorii trebuie sa renunte neaparat la fumat si apoi sa se protejeze cat mai mult impotriva virozelor si a altor boli pulmonari. Trebuie luate in calcul si eventualele vaccinuri antigripale si antipneumococice.

De asemenea, tratamentul poate include utilizarea bronhiodilatatoarelor, a steroizilor inhalatori, precum si a administrarii suplimentare cu oxigen.

Emfizemul pulmonar nu duce la deces de obicei, insa poate contribui serios la insuficienta pulmonara, care poate fi fatala.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5