Dieta de toamna – ce sa incercati si ce nu


Din diferite motive, unii aleg sa inceapa regimul de slabit toamna. Poate ca e mai racoare, poate se simt mai confortabil sa faca exercitii aerobice cand e mai putina lume prin parcuri si pe strazi, poate pur si simplu nu au avut timpul necesar sau resursele necesare financiare potrivite pentru regimul de slabit.

Ce presupune dieta de toamna? Raspunsul la aceasta intrebare e destul de relativ. De ce? Pentru ca depinde mult si de dorintele personale. In esenta, NU EXISTA O ASTFEL DE DIETA si niciun regim care sa dea rezultate mai bune toamna. De regula, cei care cauta un astfel de regim cred ca pot sa slabeasca cu fructe si legume care se recolteaza toamna, ori asta poate fi numita oricum, numai nu regim sanatos. De ce? Pentru ca toamna se recolteaza fructele si legumele, ori un regim vegan nu e intotdeauna bun. Avem nevoie de proteine in alimentatie, preferabil din proteine cu un profil complet de aminoacizi, lucru pe care nicio planta nu il poate oferi. Lipsa proteinelor cumulata cu o dieta in care predomina carbohidratii poate duce la grave probleme de sanatate.

Tocmai de aceea, ar fi recomandat sa va indreptati mai degraba spre o dieta mai clasica, cum e cea ketogenica de exemplu, sau doar un regim bogat in proteine, moderat in carbohidrati si sarac in grasimi. De fapt, primul lucru de care avem nevoie intr-un regim de slabit este sa acceleram viteza metabolismului, lucru pe care nu-l putem face decat cu ajutorul unei diete bogate in proteine, anume prin structurarea planului alimentar zilnic in mai multe mese (minim 4) reduse ca volum si ca numar de calorii. Accelerarea metabolismului poate fi ajutata si de catre efortul aerob, care de altfel este recomandat in orice dieta. In cazul unei diete de toamna bogate doar in fructe si legume, recuperarea musculara nu ar fi posibila datorita continutului extrem de mic de aminoacizi, deci inca un motiv pentru care nu trebuie apelat nicicum la o astfel de dieta.

Stim, circula o multime de mituri despre slabit. Din fericire, exista si site-uri ca medicina101.com, care va invata ce anume trebuie sa faceti si de ce nu e bine sa va incredeti in regimurile care va promit sa slabiti 5 kilograme in 7 zile.

Mult mai recomandat este sa va adaptati la conditiile meteo impuse de anotimp. Trebuie sa va protejati de raceli atat in timpul toamnei, cat si pe timpul sezonului rece. In general, regulile de aici se aplica si toamna, insa in esenta, trebuie sa:

  • sa va hidratati bine;
  • sa purtati incaltaminte in care nu intra apa;
  • sa evitati sa alergati in aer liber fara sa fiti bine imbracati, intrucat puteti raci foarte usor;
  • sa aveti un regim, fie el si pe deficit caloric, care sa contina atat macronutrientii necesari in raporturile descrise mai sus, cat si vitamine si minerale;
  • sa consumati fructe cu regularitate, in special pe cele bogate in vitamina C;

In ceea ce priveste alimentele pe care nu trebuie sa le consumati in timpul unei diete de toamna, ele sunt;
a) dulciurile de orice fel (cu exceptiile pomenite in articolele de mai sus);
b) mancarurile bogate in grasimi, inclusiv cascavalurile si branza feta (exceptie facand dieta ketogenica, in care branza feta este permisa);
c) bauturile alcoolice;
d) sucurile acidulate si cele bogate in zahar, dar si cele de tip Cola 0 (pentru ca distrug mineralele din corp, inclusiv iodul, care la randu-i, are un rol important in metabolismul lipidelor);
e) excesul de fructe sau de legume, datorita continutului bogat in carbohidrati;

Eventual, pentru rezultate mai rapide in dieta de toamna puteti apela la l-carnitina si la ceva fat burnere, dar numai dupa ce ati consultat medicul in prealabil privitor la utilizarea acestor suplimente nutritive.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5