Despre uleiuri esentiale – la ce ne putem astepta!

Subiectul de uleiuri esentiale a patruns in opinia publica din Romania intr-un mod cat se poate de gresit, fiind adesea asociat cu persoanele care refuza orice forma de medicina moderna, chiar si pentru boli grave, un lucru cat se poate de gresit si de putin productiv.

Sunt uleiurile esentiale eficiente in lupta cu bolile? Raspunsul este relativ, pentru ca fiecare organism raspunde altfel, iar gradul de eficienta pe care acestea il au depinde de o multime de factori, care includ etiologia bolii, starea organismului, gradul de avansare al bolii, alimentatia, predispozitia pentru anumite boli, recurenta respectivei afectiuni si asa mai departe, lucruri care variaza de la individ la individ.

Totusi, este binecunoscut faptul ca medicina naturista functioneaza, insa asta nu inseamna ca medicamentatia oferita de medicina moderna trebuie substituita, intrucat cum corelatia nu implica cauzalitate, nu implica neaparat nici excludere. Medicina moderna este facuta sa actioneze tintit asupra mecanismelor cunoscute ale bolilor: de exemplu, paracetamolul va inhiba actiunea prostaglandinelor si prin urmare, durerea resimtita se va reduce substantial.

Mecanismele de functionare ale uleiurilor esentiale sunt usor diferite si in niciun caz nu presupun o alternativa completa la medicamentele clasice, ci au un efect adjuvant care grabesc recuperarea din boala prin stimularea capacitatii de vindecare a corpului, prin modularea proceselor inflamatorii prin substantele active care se gasesc in produsele din care sunt extrase. Avantajul major fata de terapiile medicicinale clasice e faptul ca uleiurile esentiale nu au efecte secundare, motiv pentru care e de inteles de ce se incearca din ce in ce mai des terapii alternative, mai ales in fazele incipiente ale bolii, atunci cand efectul lor are sanse mari sa fie rapid unul vizibil.

Cele mai cunoscute uleiuri esentiale sunt cele de rozmarin, de fenicul de Roma, ulei de avocado sau de Eucalipt, deci din plante ale caror proprietati terapeutice sunt documentate si acceptate.

Un exemplu al incorporarii medicinei alternative in medicina traditionala are la baza produsele pe baza de eucalipt. Multe dintre produsele impotriva gripei si a racelilor contin si extract de eucalipt, tocmai din cauza proprietatilor sale terapeutice, care ajuta la dezobstruarea cailor respiratorii si la eliminarea secretiilor, cat si la estomarea senzatiilor de nas infundat si congestie rino-faringiana. De ce nu ar fi si uleiurile esentiale eficace in acest caz, din moment ce au la baza aceeasi componenta activa?

De retinut: mai ales in contextul evolutiei virusurilor si mai ales a bacteriilor, care sunt din ce in ce mai agresive si mai periculoase, medicina alternativa trebuie privita nu neaparat ca pe o solutie unica, dar cu siguranta ca pe un sistem adjuvant, care grabeste recuperarea din boala, ba chiar mai mult, poate fi administrata si profilactic, scazand astfel sansele de a dobandi infectii, respectiv scazand sansele de a dezvolta boala si de a ii infecta si pe altii.
ulei de eucalipt

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5