Despre splina: pozitionarea si rolul ei

In termeni populari, se poate spune ca splina este pozitionata sub pectoralul stang, acoperita de coaste, lucru perfect adevarat de altfel. In limbaj medical insa, splina ocupa loja splenica, avand ca pol superior unghiul costovertebral 9 si ca pol inferior, linia axilara medie de pe sustenaculul lienal.
pozitia splinei Intr-un limbaj mai simplu, organul acesta este localizat intre diafragm si coastele 9 si 11.

Nu este un organ vital, insa are un rol foarte important pentru organism:
1) ea distruge celulele rosii cu varsta inaintata sau pe cele afectate/deteriorate;
2) are rol in apararea antiinfectioasa;
3) transforma hemoglobina in bilirubina,, lucru care determina crearea unor depozite de fier in jurul ei;
4) produce anticorpi;
5) se afla in comunicare directa cu circulatia sangvina, deci implicit cu toti agentii patogeni din organism;
6) inainte de nastere, produce celule precum eritrocite si leucocite;

Trebuie sa stiti ca in urma efortului fizic, acest organ tinde sa ia in dimensiuni, lucru care deoseri provoaca dureri, intrucat aceasta apasa pe invelisul sau. In schimb, contrar credintei populare, nu are nicio legatura cu sistemul digestiv, splina facand parte din sistemul limfatic.

Are o dimensiune de aproximativ 12 centimetri, insa in cazul unor afectiuni, ea poate lua in dimensiuni si ajunge pana in zona abdomenului.

Cele mai frecvente plangeri in legatura cu acest organ sunt tocmai durerile amintite mai sus. Cresterea in dimensiuni a splinei (in termeni medicali, acest proces este denumit splenomegalie) nu este un simptom specific unei anumite boli, astfel ca un medic nu poate pune un diagnostic doar in baza acestui simptom.

Totusi, pentru a va face o idee, e bine sa stiti ca splina marita poate fi un semn pentru diferite infectii (febra tifoida, mononucleoza, etc), boli de ficat (ciroza hepatica, tromboza, fibroza cistica etc), anemii hemolitice, cancer si altele.
De regula, prezenta splenomegaliei este sesizata de catre doctor prin palpare, insa diagnosticul este dat cu ajutorul unei ecografii abdominale.Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5