Colecistita – simptome si definitie


Prin colecistita intelegem inflamarea colecistului, conditie care apare cel mai adesea din cauza blocarii ductului cistic cu calculii biliari in interiorul colecistului (conditie denumita si litiaza biliara). Asta face ca in colecist sa se adune bila secretata de catre ficat si implicit, sa creasca si presiunea in interiorul organului. Exista riscul ca pe masura ce bila este secretata, presiunea sa creasca din ce in ce mai mult. Inflamarea veziculei biliare si totodata, crestea in dimensiuni a acesteia, poate perturba fluxul sanguin in ariile adiacente, lucru care poate duce la hipoxie tisulara si implicit, moartea tesuturilor din zonele apropiate.

vezicula biliara De regula, cel mai comun simptom este aparitia durerii in partea superioara a cadranului drept al corpului sau in regiunea epigastrica (in zona “cosului pieptului”).
Cea ce e foarte important de retinut e faptul ca nu toata lumea cu calculi biliari dezvolta aceasta conditie, dar si ca exista doua forme de colecistita: acuta (care necesita interventie chirurgicala de urgenta) si cronica, in care peretii colecistului se ingroasa si devin mai rigizi, ca urmare a formarii calculilor biliari. Durerea este in prima faza intermitenta, iar dupa o perioada de timp devine suparatoare, cu caracter progresiv. In cazul in care colecistul este inflamat, e foarte posibil ca bolnavii sa aiba si febra si diaree, asta pe langa senzatii de greata si varsaturi.


De regula, diagnosticul se face pe baza simptomelor clinice. Medicii iau in considerare prezenta febrei, prezenta semnului lui Murphy si a semnului lui Ortner (senzatia de rigid la palparea zonei costale in zona dreapta), precum si prezenta semnului Georgievskiy — Myussi (durerea la marginile muschiului sternocleidomastoidian). Bineinteles, medicii fac ecografii pacientilor care acuza simptomele colecistitei amintite mai sus, ecografii pe baza carora pot stabili cu usurinta un diagnostic final. Uneori, pentru a vedea daca colecistul este blocat complet sau doar intr-o anumita proportie, medicii pot injecta o substanta de constrast.

In functie de rezultatele testelor, medicii decid tratamentul. Cei care dezvolta calculi biliari dar nu au simptome nu au intotdeauna nevoie de tratament, cel putin nu pana la aparitia primelor simptome. In cazul colecistitei acute, colecistectomia (scoaterea pe cale chirurgicala a veziculei biliare/colecistului) este unica metoda de tratament.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5