Cecul si apendicele vermiform


Anatomic vorbind, cecul sau cecumul e prima parte a intestinului gros, dar nu intra in structura colonului. Are forma de sac plin si se gaseste de obicei in zona fosei iliace drepte, cu mici variatii superioare sau inferioare. Este separat lateral de intestinul subtire prin valva ileo-cecala, numita si valva lui Bauhin si superior, fata de colon, prin valva ceco-colonica.

Partea laterala a cecului se raporteaza cu fosa iliaca dreapta, dar si cu peretele lateral al muschilor abdominali, asta in timp ce fata sa laterala se raporteaza cu ansele intestinale. Pe aceasta fata se gaseste valva ileo-cecala (numita adeseori si “orificiu” pentru simplul fapt ca la unele mamifere are dimensiuni foarte mici). De regula, inferior de aceasta valva se gaseste inca un orificiu prevazut tot cu o valva, anume cel aferent apendicelui vermiform.

Apendicele a fost discutat mai pe larg in articolul acesta. Este un organ limfoid despre care se crede ca ar fi ajutat la digerarea scoartei de copac. Are o lungime medie de circa 80 de mm (cu un maxim intalnit de 32 de centimetri) si un diametru de 4-8 mm in conditii normale. Atunci cand canalul apendicular se blocheaza (de regula cu fecale), acest organ se blocheaza si se imflameaza, caz in care oamenii au nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta. Conditia se numeste apendicita acuta si este una dintre cele mai des efectuate interventii chirurgicale.

Atat vascularizatia cecului, cat si cea a colonului este asigurata din ramuri ale arterelor mezenterice superioare, iar sangele venos este colectat de ramuri ale venei mezenterice superioare.
cec si apendice
Sursa articol: Compendiu de Anatomie si Fiziologie a Omului, sub semnatura lui Cezar Th. Niculescu, Radu Carmaciu, Bogdan Voiculescu, 2009.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5