Ceai verde – beneficii si proprietati terapeutice


Ceaiul verde este obtinut din frunze uscate de Camellia Sinensis, o planta originara regiunii sud-estice a Chinei, dar care a inceput sa fie cultivata in mai multe parti din Asia. Datorita proprietatilor terapeutice ale ceaiului verde, OrientalMed recomanda ca extractele de Camellia Sinensis sa fie folosite atat in terapiile medicale alternative, precum si ca supliment alimentar. La momentul actual, exista dovezi solide care atesta efectul anticarcinogen al antioxidantilor din aceasta planta, dar si numeroase indicii care leaga ceaiul verde de preventia si tratarea bolilor de inima, a diabetului, scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului si a trigliceridelor.

In cultura ceaiului, se disting mai multe soiuri de ceai verde: Sencha (in care se folosesc doar primele 2 randuri de frunze din planta C. Sinensis), Gyokuro (in care frunzele sunt uscate la soare timp de 20 de zile), Kabusecha, Tamaryokucha, Bancha, Matcha, Genmaicha etc. Soiurile se disting in principiu prin locurile din care provin, procedeele de preparare, precum si aromelor cu care sunt servite.

Beneficiile ceaiului asupra sanatatii

ceai negru

Desi pare de-a dreptul incredibil, efectele ceaiului verde sunt cunoscute inca din preajma anului 2700 ien, atunci cand a aparut unul dintre primele tratate de medicina traditionala chinezeasca din istorie. Inca de pe atunci se stia ca din extractele plantei de ceai se poate obtine o bautura care poate vindeca tumorile, abcesele, poate vindeca halitoza si poate oferi un efect revigorant pentru intreg corpul.

Ceaiul verde contine un numar foarte mare de catechine, un antioxidant foarte puternic, care se mai gaseste in mod natural in unele tipuri de nuca de cocos si in arborele de cacao. In frunzele proaspat culese, cantitatea de catechine reprezinta pana la 30% din greutatea totala a frunzelor. Din acest punct de vedere, ceaiul negru (care este extras tot din Camellia Sinensis) este inferior celui verde, intrucat procesul de preparare presupune prajirea frunzelor, implicit pierderea unei cantitati de catechine prin procesul de oxidare.

Ceaiul contine si cafeina (in medie, se considera ca o ceasca de 250 de ml de bautura contine intre 30 si 90 de mg de cafeina, adica echivalentul a aproximativ 2 cafele mici), dar si teanina, substanta din urma fiind un aminoacid capabil sa patrunda in sistemul nervos central, acolo unde are o actiune inhibitorie. Cu alte cuvinte, teanina reduce nivelul de stres resimtit si are un efect calmant asupra intregului corp. Exista si cateva teorii care indica o posibila potentare a dezvoltarii limfocitelor T-helper (responsabile pentru imunitatea umorala), insa acest lucru nu a fost stabilit inca. Totusi, intrucat cafeina are un efect antagonic teaninei si poate creste activitatea neuronala, precum si tensiunea arteriala, se recomanda consumarea a maxim 2 cesti pe zi. In fond, cafeina inhiba activitatea hormonului ADH (antidiuretic; este secretat de hipotalamus si excretat prin hipofiza), astfel ca un consum excesiv creste substantial diureza si stimuleaza deshidratarea.

Ceaiul verde si slabitul

Ceaiul verde nu influenteaza direct catabolismul lipidic, ci indirect. Multi dintre cei care sustin ca ceaiul verde slabeste sunt inselati de cresterea diurezei provocata de inhibarea hormonului ADH. In realitate, consumul de ceai diminueaza retentia de apa si creste cu putin temperatura corpului, intensificand astfel rata metabolismului bazal, adica nivelul caloric consumat de corp pentru a satisface nevoile energetice aferente sistemelor proprii.

Efectele asupra tumorilor

Efectele anticarcinogene sunt cunoscut. S-a constatat ca polifenolii si toti ceilalti antioxidanti scad sansele de aparitie a tumorilor maligne, precum si impiedica dezvoltarea celor existente. Totusi, pacientii cu cancer ar trebui sa vorbeasca cu doctorii oncologi in legatura cu cantitatea mare de antioxidanti din dieta, intrucat nu intotdeauna se doreste acest lucru. S-a constatat ca femeile care consuma cu regularitate ceai verde au cu pana la 45% sanse mai mici de a dezvolta cancer ovarian, cancer mamar, boala Crohn, cancer de piele, cancer cervical si oral.


De asemenea, exista indicii care arata o posibila legatura intre continutul plantei Camellia Sinensis si o scadere a tensiunii arteriale la pacientii care sufera de hipertensiune arteriala, precum si un efect hipoglicemic, atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care sufera de diabet zaharat.

Unul dintre efectele relativ necunoscute e faptul ca ceaiul verde poate ajuta in tratamentul verucilor din zonele intime, indiferent de natura lor (daca au fost provocate de virusul Papilloma sau nu).

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5