Ce se poate face pentru bolnavii de alcoolism? Exista terapie!

Intr-un studiu efectuat in 2011 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la consumul de alcool per cap de locuitor, datele referitoare la Romania aratau un lucru ingrijorator: Romania era pe locul 5 in lume, imediat sub tari precum Rusia, Lituania sau Republica Moldova, cu o medie de 14,4 litri per cap de locuitor.

Alcoolismul este o dependenta ca oricare alta, care din pacate, are multiple efecte negative asupra corpului si nu numai, cat si asupra psihicului si a relatiei cu cei din jur. Marea problema si motivul pentru care este foarte greu de luptat cu aceasta problema este aparitia sindromului de abstinenta (care pot aparea chiar dupa cateva ore de la consumul ultimului pahar de alcool), care este foarte greu de depasit de unii singuri pentru cei care ajung sa aiba astfel de probleme. Practic, alcoolismul trebuie vazut ca o dependenta ca oricare alta si nu ca o rusine, tocmai pentru ca este o dependenta ca oricare alta. Asta inseamna ca daca este o problema medicala, poate fi tratata si, cu putin noroc, vindecata.

Exista clinici unde se poate urma un tratament de dezalcolizare si asta nu mai trebuie sa fie o rusine, ci in primul rand, dorinta de a imbunatati starea de sanatate

Efectele consumului de alcool asupra sanatatii

Efectele consumului excesiv de alcool, mai ales pe termen lung, sunt bine studiate si printre ele se includ:
1) creste riscul de a duce la gastrita cronica
2) creste riscul de a dezvolta ciroza, pancreatita, boli ale esofagului
3) poate duce la modificari morfologice la nivelul inimii (de exemplu, cardiomiopatia dilatativa).
4) poate favoriza aparitia cancerului de ficat (din datele avute pana acum, in SUA cel putin, consumul cronic de alcool este printre principalele cauze care duc la aparitia cancerului de ficat.
5) scade libidoul.
6) afecteaza sistemul nervos central, precum si cel periferic.
7) afecteaza metabolismele intermediare si favorizeaza depunerea de tesut adipos, iar pe termen lung, favorizeaza dezvoltarea sindromului metabolic.
8) favorizeaza conversia testosteronului in estrogen, iar asta duce la hipotrfie testiculara, precum si la aparitia ginecomastiei. La femei, hiperestrogenismul creste semnificativ sansele de dezvoltare a cancerului la san.
9) poate duce la comportamente abuzive pe fondul scaderii stimulilor inhibitori, iar asta poate duce la comportamente abuzive/agresive.
10) poate accentua stari depresive/diferite tulburari psihiatrice.

Unul dintre pericolele cele mai mari este afectarea functiei hepatice, adica a ficatului. De ce? Pentru ca in timp parenchimul hepatic are de suferit, iar asta duce la multiple probleme precum:

a) scaderea functiei de sinteza: scade sinteza de factori de coagulare dependenti de vitamina K, cu aparitia riscului de hemoragii. De asemenea, scade sinteza de albumina, iar asta predispune la aparitia edemelor.
b) au loc o serie de disfunctii metabolice: scade procesul de gluconegeneza, cu aparitia hipoglicemiei. Scade metabolismul vitaminei B12 cu aparitia anemiei macrocitare. Scade clearance-ul hormonilor steroidieni, iar asta duce la cresterea estrogenului, cu aparitia atrofiei testiculare si a ginecomastiei.
c) scade metabolizarea toxinelor, in special a amoniacului, iar asta duce la encefalopatiei, la tremor de tip asterixis
d) se favorizeaza aparitia ascitei, a hipertensiunii portale si implicit a circulatiei colaterale
e) poate aparea splenomegalie (cresterea in volum a splinei) cu anemie hemolitica si trombocitopenie secundara.

Este evident, asadar, ca alcoolismul este nu doar o amenintare cat se poate de serioasa la adresa sanatatii fizice, cat si la adresa sanatatii psihice. Chiar daca tratarea alcoolismului este considerata inca pe alocuri o problema tabu, au inceput sa apara si clinici care se ocupa, printre altele, de dezalcolizare intr-o maniera profesionala, discreta, conduse de oameni de dedicati si cu studii serioase in domeniu. Unul dintre aceste locuri este Spitalul Privat de Psihiatrie (contact via Facebook AICI) din Pianu de Jos (in judetul Alba), in care pot beneficia nu doar cei care sufera de alcoolism, cat si cei cu tulburare afectiva bipolara, cei cu schizofrenie, depresie, cei cu tulburari obsesiv-compulsive si nu numai. Ii puteti gasi la 0746287101 sau la adresa de mail office@doctor-psi.ro.
pano15-2

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5