Ce este virusul Ebola?


Ebola este un virus din familia Filoviridae. Este un virus care provoaca febra hemoragica, o boala cu o mortalitate de pana la 90% dintre cazuri. Cel mai adesea, simptomele febrei hemoragice debuteaza in minim 72 de ore de la data infectiei, cu toate ca media este de 8 zile.

Se poate lua Ebola prin aer?

Cel mai adesea, boala febrei hemoragice se ia prin contactul direct cu fluidele corporale sau cu sangele unei persoane sau unui animal infectat cu acest virus, dar poate fi transmis si de lilieci, care elimina fecale pe animale, pe plante sau pe fructe. Nu exista date care sa ateste ca virusul Ebola se poate lua prin aer, desi in conditii speciale de laborator acest lucru s-a reusit, dar numai la distante de ordinul micrometrilor. Un caz special de transmitere al acestei boli il reprezinta transmiterea pe cale sexuala, posibila atat in timpul infectiei, cat si dupa, mai ales de la barbatii care au reusit sa supravietuiasca (intr-un interval maxim de 2 luni, de la data vindecarii bolii)

Simptome febra hemoragica

Semnele infectiei cu acest virus, implicit semnele si simptomele febrei hemoragice incep ca o raceala normala: bolnavii acuza dureri de cap, oboseala, dureri musculare, articulare si abdominale, insotite si de senzatii de greata si varsaturi, precum si de pierderea apetitului. Alte simptome des intalnite:
1) aparitia unei iritatii maculopapulare;
2) aparitia sangerarilor prin mucoase, precum si prin tractul gastrointestinal;
3) tuse cu sange;
4) sange observabil in sputa, tuse, fecale, urina;


Asa cum am spus mai sus, nu exista tratament pentru aceasta boala. Daca pacientul nu da semne de imbunatatire, iar sangerarile devin din ce in ce mai puternice, se estimeaza ca decesul acestuia va survine intr-un interval mediu de 8-16 zile. Ajutorul medical include perfuzii cu fluide pentru a preveni deshidratarea si dezechilibrul electrolitic, precum si administrarea de anticoagulante pentru a preveni coagularea vasculara diseminata, precum si procoagulante, in incercarea de a opri hemoragiile in mediul intern sau extern. De asemenea, se folosesc medicamentele obisnuite pentru a trata complicatiile.

Momentan, se fac investii masive pentru a eradica aceasta boala sau pentru a se gasi leac. Desi in soarecii de laborator s-au descoperit cateva posibile tratamente simple si ieftine (din gama antiestrogenicelor), ele nu au fost aprobate pentru utilizarea pe oameni.

Distribuie acest articol!

Articole recente

Lasa un comentariu

© 2021 Medicina 101 – Boli, Simptome si Tratamente. Toate drepturile rezervate. Articolele de pe acest site au caracter informativ. Nu incercati sa va autodiagnosticati sau sa va tratati pe baza informatiilor citite, intrucat multe boli au simptome comune, dar tratamente diferite. Pentru orice problema medicala adresati-va doar cadrelor medicale specializate.. Statistici T5